Victor Habbick Visions/SPL
Parasol i rummet

Aurinkovarjoja avaruuteen viilentämään Maata?

Voitaisiinko ilmastonmuutosta hillitä lähettämällä avaruuteen isoja varjoja tai peilejä? Vähentäisivätkö ne Maahan tulevaa Auringon lämpösäteilyä?

Ajatus Maahan tulevan Auringon lämpösäteilyn vähentämisestä ilmastonmuutoksen torjumiseksi syntyi jo 1970-luvulla. Sittemmin on esitetty koko joukko erilaisia teknisiä keinoja ilmaston muokkaamiseksi.

Avaruuteen sijoitettavista aurinkosuojista on esitetty erilaisia muunnelmia. Yksi sellainen on peili, joka heijastaisi auringonsäteilyä poispäin Maasta. Peileistä tosin syntyisi isoja varjoalueita Maan pinnalle. Toinen ehdotus on linssi, joka kiertäisi 1 500 000 kilometrin päässä Maasta. Se taittaisi auringonvaloa niin, että Maahan tulevan säteilyn määrä pienenisi noin prosentin.

Avaruuteen sijoitettavien ratkaisujen ongelmana ovat niiden valtavat kustannukset.

Näin arvioi Britannian tiedeakatemia Royal Society, joka tutki ilmastonmuokkauksen kustannuksia vuonna 2015.

LUE MYÖS: Mikä on kasvihuoneilmiö?

Venäjä on testannut tekniikkaa

Venäjä on toistaiseksi ainoa valtio, joka on testannut Maahan tulevan auringonvalon säätelyä. Venäjä lähetti lokakuussa 1992 avaruuteen Znamja-2-nimisen aurinkopurjeen. Se avautui kiertoradalla suunnitelmien mukaisesti ja heijasti auringonvaloa.

Znamya i kredsloeb

Venäjä testasi vuonna 1992 pohjoisten kaupunkiensa valaisemista talvella aurinkopeilin avulla.

© Detlev Van Ravenswaay/SPL

Znamja-2:n tarkoitus ei ollut vähentää vaan lisätä auringonvaloa Maan päällä. Tavoitteena oli heijastaa auringonvaloa Pohjois-Venäjän kaupunkeihin kaamoksen aikana. Znamja-2 tuotti Maan pinnalle täysikuun loistoa vastaavan valon. Samalla tekniikalla voitasiin myös heijastaa auringonsäteilyä poispäin Maasta.

Hanke lopetettiin, kun Znamja-2:n isomman version Znamja-2.5:n lähettäminen epäonnistui vuonna 1999.

Vaikka avaruusvarjoilla voitaisiin alentaa Maan lämpötilaa, ne eivät auta ilmastonmuutoksen syihin eli hiilidioksidipäästöihin eikä sen muihin seurauksiin, kuten merien happamoitumiseen.

Kolme keinoa ilmaston viilentämiseen

Auringon lämpösäteilyn määrää Maan pinnalla on ehdotettu vähennettäväksi erilaisin teknisin keinoin.

Illustration af parasoller i rummet
© Shutterstock

1. Aurinkovarjoja avaruuteen

Teoriassa on tehokkainta estää pysäyttää auringonsäteily ennen kuin se pääsee ilmakehään. Avaruuteen on mahdollista sijoittaa jättikokoisia aurinkovarjoja, mutta kustannukset olisivat valtavat.

Illustration af parasoller i rummet
© Shutterstock

2. Rikkihappoa ilmakehään

Tulivuorenpurkauksissa vapautuvista rikkikaasuista syntyy ilmassa rikkihappoa, joka muodostaa veden kanssa auringonvaloa heijastavia hiukkasia. Rikkihappoa voitaisiin levittää ilmakehään esimerkiksi ilmapalloilla.

Illustration af parasoller i rummet
© Shutterstock

3. Valkoista maanpinnalle

Tummat pinnat imevät auringonsäteilyä ja lämmittävät ympäristöään, kun taas vaaleat pinnat heijastavat säteilyä pois. Maalaamalla esimerkiksi talojen katot vaaleiksi voidaan vähentää lämpenemistä paikallisesti.