Antarktiksen jääpeite lohkeilee

Antarktiksen merijäästä lohkeaa pian Balin kokoinen jääkappale, ja siitä tulee yksi kaikkien aikojen suurimmista jäävuorista. Pahimmassa tapauksessa merenpinta voi kohota 10 senttimetriä.

Larsen C -jäähylly Nasa

Etelämantereen edustan jäässä oleva halkeama on nyt 113 kilometriä pitkä, ja siitä voi lohjeta ennätyssuuri jäävuori.

© NASA

Vain 20 kilometrin matka estää jättimäistä jääkappaletta lähtemästä omille teilleen Larsen C -nimellä tunnetusta jäähyllystä Länsi-Antarktiksessa.

Joulukuun 2016 kuluessa jääpeitteessä oleva halkeama kasvoi muutamassa viikossa 18 kilometriä, ja se on nyt 113 kilometrin mittainen.

”Yllätyn melkoisesti, jos kappale ei irtoa seuraavien kuukausien aikana”, sanoo Adrian Luckman Walesista Swansean yliopistosta.

Halkeama kasvaa kiihtyvällä vauhdilla

Jääkappaleen pinta-ala on yli 5 000 neliökilometriä eli sama kuin Balin, ja siitä tulee irrotesssaan yksi maailman 10 suurimmasta tunnetusta jäävuoresta.

Jääpeitteen halkeama on ollut olemassa vuosikymmeniä, mutta viimeisten kuuden vuoden kuluessa se on kasvanut erittäin nopeasti. Kasvu kiihtyi etenkin joulukuussa 2016.

Larsen C -halkeama NASA

Larsen C -jäähyllyn halkeama on noin 100 metriä leveä ja 350 metriä syvä.

© Nasa

Tutkijat uskovat, että kehitys liittyy ilmaston lämpenemiseen, mutta siitä ei ole vielä kouriintuntuvia todisteita.

Merien pinta voi nousta 10 cm

Suurimpana pelkona on, että näin suuren jääkappaleen irtoaminen tekee Larsen C -jäähyllystä epävakaan ja aiheuttaa lisää halkeamia. Pahimmassa tapauksessa jäähylly romahtaa kokonaan mereen.

Jos meren yllä oleva jää murtuu kappaleiksi, mikään ei enää estä niiden takana olevia jäätiköitä liukumasta mereen. Mitä enemmän jäätä mereen valuu, sitä korkeammalle merenpinta nousee.

Jos kaikki Larsen C:n pidättelemä jää päätyy mereen, vedenpinta kaikissa maailman merissä voi kohota 10 senttimetriä.

Se ei ehkä tapahdu hetkessä, mutta jos niin käy, vedenpinnan nousu voi hukuttaa alleen matalat Marshallinsaaret, Tongan ja Malediivit.