80 000 poroa on nääntynyt nälkään ilmastonmuutoksen vuoksi

Ilmaston lämpeneminen on johtanut yli 80 000 poron kuolemaan Länsi-Siperiassa. Tutkijat pelkäävät, että poroja kuolee tulevina kuukausina vielä lisää.

Reindeer top

Äärimmäiset sääilmiöt Jamalin niemimaalla Länsi-Siperiassa ovat aiheuttaneet yli 80 000 poron nääntymisen nälkään viime vuosikymmenen kuluessa.

Määrä on noin viidesosa alueen porokannasta. Tutkijat pelkäävät, että tuleva talvi on porolaumoille jälleen hengenvaarallinen.

Marraskuun korkeat lämpötilat

Tutkijoiden mukaan joukkokuolemien takana ovat sääolosuhteet, jotka estävät porojen pääsyn ravinnon luo.

Vuosien 2006 ja 2013 äärisäät verottivat porokantoja erityisen rajusti.

Noina vuosina lämpötilat olivat poikkeuksellisen korkeita marraskuun alussa, ja tuuli puhalsi sulana pysyneeltä mereltä tundralle runsaasti kosteutta, joka vähän myöhemmin jäätyi kovaksi kuoreksi lumen päälle.

>>Lähde mahtaville Huippuvuorille keskiyön auringon ja jääkarhujen vaikuttaviin maisemiin!

Paksu jää peitti laitumet

Eläimet eivät kyenneet kaivautumaan paksun jääkerroksen läpi ja jäivät vaille ruokaa useiksi kuukausiksi, kertoo tutkimusjohtaja Bruce Forbes Lapin yliopistosta.

”Täysikasvuiset urokset pystyvät yleensä kaivautumaan parin senttimetrin jääkerroksen läpi, mutta sekä vuonna 2006 että vuonna 2013 jääkuori oli yli 10 senttimetriä paksu”, hän selittää.

Nyt hän ja muut tutkijat pelkäävät, että tuleva talvi verottaa porokantaa jälleen kovalla kädellä.

Syyskuussa merijäätä oli arktisella alueella mittausten mukaan vähemmän kuin koskaan. Se taas voi tietää lämpötilan ja ilman kosteuspitoisuuden kohoamista ennennäkemättömiin korkeuksiin.

>>Anna lahjaksi lehtitilaus. Se ilahduttaa kerta toisensa jälkeen.