Getty Images

3 yllättävää seurausta ilmaston lämpenemisestä

Meteorologit ovat kertoneet napapiirin seuduilla olevan juuri nyt jopa 30 astetta normaalia lämpimämpää. Poikkeuksellisen korkealla lämpötilalla voi olla vakavat seuraukset.

1. Kuuma ja kostea vie hengen

© Getty Images

Persianlahden ympäristössä korkeat lämpötilat ja ilman korkea kosteusprosentti ovat jo alkaneet uhata elämää alueen suurkaupungeissa, Dochassa, Dubaissa ja Abu Dhabissa.

Kun hiki haihtuu iholta, elimistö viilenee, mutta jos ympäristön ilman kosteus on korkea, viilennystä ei tapahdu. Yleensä 35 asteen märkälämpötilaa pidetään ihmisen sietokyvyn ylärajana. Sen yläpuolella kuumuuden ja kosteuden yhdistelmä estää elimistöä jäähdyttämästä itseään nestettä haihduttamalla eli hikoilemalla. Tervekin ihminen kestää sellaista hellettä vain muutaman tunnin.

Vuonna 2015 Massachusettsin teknillisen korkeakoulun MIT:n ja Loyola Marymount -yliopiston tutkijat julkaisivat tutkimuksen, jossa todettiin, että jos nykymeno jatkuu, Persianlahden kaupungeissa ylitetään riskiraja jo alle sadassa vuodessa.

2. Bensiini haihtuu tankattaessa

© Alamy/All Over

Vuosi 2013 alkoi Oodnadattan kaupungissa Etelä-Australiassa kuumissa merkeissä. Alueen huoltoasemat joutuivat lopettamaan bensiinin myynnin iltapäivällä, koska kuumuudessa bensiini haihtui ennen kuin se pääsi tankkiin asti.

Autoilijoiden piti siis odottaa auringonlaskua ennen kuin he saivat tankin täytettyä.

Kuumuus haittaa lentoliikennettä

© Shutterstock

Kuumuus kiitoteillä voi johtaa siihen, että lentokoneet eivät voi nousta tai niiden pitää etsiä toinen lentoasema, jolle ne voivat laskeutua.

Lämmin ilma on ohuempaa kuin kylmä, ja siksi myös ilman noste on helteellä pienempi. Kun lämmintä oli yli 40 astetta, voi olla pakko keventää konetta vähentämällä kuormaa tai matkustajia.

Näin kävi Lontoon City-lentokentällä helteessä kesäkuussa 2013. Silloin 15 matkustajaa joutui jäämään pois, jotta kone pääsi ilmaan.