Arni Saeberg & Sandra O. Snaebjornsdottir/OR
Hiilidioksi tehdään haitattomaksi

3 tapaa siivota hiilidioksidia maapallolta

Hiilidioksidi (CO2) on kasvihuonekaasu ja yksi suurimmista ilmastoa vaarantavista tekijöistä. Nyt sen haittoja halutaan pienentää muuntamalla sitä esimerkiksi kumitossuiksi ja rakennusmateriaaleiksi.

Useiden vuosien epäonnistuneiden kokeiden jälkeen nyt on onnistuttu kehittämään uusia tapoja ottaa talteen ja varastoida hiilidioksidia.

1. Islantilainen voimala muuntaa hiilidioksidin kalkkikiveksi

Hiilidioksidi kiveksi

Vaarattomaksi tehty hiilidioksidi erottuu porausnäytteessä pieniä valkoisina kiteinä.

© Arni Saeberg & Sandra O. Snaebjornsdottir/OR

Tutkijat ovat keksineet tavan, jolla islantilaisen Hellisheidin geotermisen voimalan alla olevan magman hiilidioksidi voidaan muuntaa kiinteäksi mineraaliksi.

Temppu onnistuu, kun hiilidioksidia sekoitetaan veteen ja pumpataan se sitten noin 500 metrin syvyyteen paikkaan, jossa maaperässä on tuliperäistä kivilajia, basalttia.

Basaltti sisältää suuria määriä rautaa, magnesiumia ja kalsiumia, joiden ansiosta hiilidioksidi muuntuu kaasusta karbonaattimineraaliksi, esimerkiksi kalkkikiveksi. Prosessi kestää kaksi vuotta.

2. Urheilukengät saavat pohjat hiilidioksidista

Hiilidioksidia kenkiin

Altistamalla hiilidioksidi suurelle paineelle saadaan aikaan kemiallisia prosesseja, jotka muuntavat kaasun nestemäiseksi muovimassaksi.

© 10xbeta

10xBeta-yritys on onnistunut tuottamaan hiilidioksidista kumitossun.

Erikoisvalmisteinen kemiallinen katalyytti saa hiilidioksidin (CO2) ja hiilivetyjen seoksen muodostamaan polyoleja eli polymeeriä, jota voidaan käyttää polyuretaani-muovin raaka-aineena.

Nestemäistä hiilidioksidipohjaista polyuretaania voidaan käyttää kengänpohjien valmistukseen.

3. Hiilidioksidi upotetaan betoniharkkoon

Hiilidioksidia rakentamiseen

Hiilidioksidipitoisia pellettejä sekoitetaan betoniharkkoihin ja käytetään talojen rakentamiseen.

© carbon8

Carbon8-yrityksen nopealla karbonointitekniikalla (accelerated carbonation technology) jätteidenpoltossa syntynyt jäte ja hiilidioksidi saadaan reagoimaan keskenään, jolloin muutamassa minuutissa muodostuu kalkkikiveä.

Kun hiilidioksidiin sekoitetaan side- ja täyteaineita, voidaan saada aikaan pellettejä, jotka soveltuvat esimerkiksi rakennusharkkojen raaka-aineeksi.

LUE MYÖS: Mikä on kasvihuoneilmiö?