Tutkijoiden mukaan näemme jo ilmastonmuutoksen seuraukset jyrkkänä tulvien määrän kasvuna Etelä-Amerikassa, Kaakkois-Aasiassa ja Euroopassa, Australian ja Yhdysvaltojen helleaaltoina ja metsäpaloina sekä Afrikan ja läntisen Tyynenmeren pyörre- ja hirmumyrskyinä.
Jos kehitys jatkuu, elämän säilyminen Maassa on vaakalaudalla, tutkijat varoittavat.
Ilmastokriisi vaatii välitöntä toimintaa
Useassa kohdassa tutkijat arvioivat, että tilanne on jo sillä tasolla, johon ei voi enää vaikuttaa. Esimerkiksi Amazonin sademetsä ei enää kykene sitomaan hiilidioksidia ilmakehästä toistuvien metsäpalojen vuoksi.
Synkät näkymät toteutuvat, jos maapallon väestö jatkaa käyttäytymistään entiseen malliin.
Tutkijoiden mukaan on silti aikaa kääntää kurssia, jos käytetään koronapandemian jälkimaininkeja ja saadaan koko maailman ihmisten käytös muuttumaan.
Artikkeli ehdottaa kolmea toimea heti:
- Maailmanlaajuisia maksuja hiilidioksidipäästöistä.
- Fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämistä ja lopulta niistä luopumista.
- Laajojen hiilidioksidia sitovien metsä- ja luonnonalueiden rauhoittamista ja suojelua.
Joissakin asioissa – kuten aurinko- ja tuulienergian käytössä, jotka kasvoivat 57 prosenttia 2018–2021 ja kasvipohjaisen ravinnon markkinoissa – maapallo on menossa parempaan suuntaan, mutta tutkijoiden mukaan maapallon selviäminen riippuu siitä, että valtaosa tunnusluvuista kohenee.
Arvio on julkaistu tieteellisessä BioScience-aikakauslehdessä, ja se on päivitys vastaavasta artikkelista vuodelta 2019.
Lämpötilan nousu on pysäytettävä
Jotta maapallolla olisi mahdollisuus, tutkijat kehottavat päättäjiä käymään ongelmaan kiinni sen alkulähteellä ja jarruttamaan maapallon resurssien liikakäyttöä.
Jos se onnistuu, on paljon mahdollisempaa pitää maapallon keskilämpötilan nousu kahdessa asteessa, joka aiemmin on kansainvälisesti todettu rajaksi, jolla totaalinen ilmastokatastrofi voidaan välttää.
Jos lämpötilan nousu ei ylitä kahta astetta, vältymme siltä, että
- 54 prosenttia meri- ja maaeläimistä kuolee sukupuuttoon
- yli 15 prosenttia maapallon ikiroudasta sulaa, jolloin vapautuu valtavasti metaania ja hiilidioksidia
- noin 400 miljoonaa ihmistä kärsii veden puutteesta.
34 maata, muun muassa valtaosa Euroopan maista sekä Uusi-Seelanti, Japani ja Kanada, on vastannut tutkijoiden vetoomukseen myöntämällä, että maapallo on ilmastokriisissä.
Kriisin todellinen laajuus esiteltiin YK:n ilmastopaneelin noin 4 000 sivua pitkässä ilmastoraportissa, jossa esitettiin arvio lämpötilojen kohoamisvauhdista vuoteen 2100 mennessä.
Viimeisten reilun 150 vuoden ajan lämpötila on kohonnut noin 1,09 astetta, mutta nousun odotetaan kiihtyvän.
Tutkijat arvioivat, että seuraavan 20 vuoden aikana saavutetaan 1,5 asteen nousu. Vuoden 2100 tienoilla lämpötila on noussut jo noin kolme astetta, jos tieteen neuvoja ei kuunnella.