Shutterstock
Ilmastonmuutos - Jääkarhu

Ilmastonmuutoksen 10 yllättävää seurausta

Viinin laatu heikkenee, kilpikonnat saavat pelkkiä naaraspoikasia ja pohjoisnapa siirtyy Eurooppaan. Ilmastonmuutos saa aikaan paljon muutakin kuin merenpinnan nousun.

Ilmastonmuutos ja sen seuraukset

Jää sulaa, merenpinta kohoaa ja äärisäät yleistyvät.

Näitä ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen ilmiselviä seurauksia ei voi sivuuttaa, mutta se vaikuttaa maapalloon – ja meihin – monella muullakin tavalla.

Listasimme kymmenen kenties yllättävintä ilmastonmuutoksen sivuvaikutusta.

#1 Lämmön myötä viinistä tulee huonoa ja kallista

Uuden-Seelannin ja muiden viileämpien alueiden viljelijät saattavat kokea hyötyvänsä ilmastonmuutoksesta, mutta useimmilla viinintuottajamailla on edessään kriisi. Ranska, Argentiina, Chile ja Etelä-Afrikka odottavat viinintuotantonsa pienenevän, koska rypäleet eivät ennätä sopeutua kohoaviin lämpötiloihin.

Tarjonnan pieneneminen nostaa tunnetusti hintoja, mutta se ei ole ainoa ongelma. Tutkimus nimittäin osoittaa, että ilmaston lämpeneminen myös heikentää viinin laatua. Huono ja kallis viini on niin suuri ongelma, että sen ratkaisemiseen tähtääviä toimia käsiteltiin jopa Pariisin ilmastokokouksessa.

#2 Siperiasta tulee jättimäinen kaasutrampoliini

Maaperässä Siperian ikiroudan alla on valtavasti bakteereita, jotka tuottavat metaania. Jäinen pinta pitää kaasut maan alla, mutta sulaminen avaa niille reitin kohti pintaa.

Osa kaasusta jää ansaan kostean maan alle pinnan tuntumaan muodostuviin taskuihin. Näin syntyy pehmeä ja erittäin herkästi syttyvä kerros, joka joustaa trampoliinin tapaan.

#3 Ilmastonmuutos siirtää pohjoisnavan Eurooppaan

Global opvarmning og nordpolen

Maantieteellinen pohjois- ja etelänapa muodostavat kuvitteellisen akselin, jonka ympäri maapallo pyörii. Akselin sijainti kuitenkin muuttuu sulamisen myötä.

Kun napajää sulaa, siitä vapautuva vesi leviää meriin ja siirtää mennessään maapallon painopistettä. Tämän vuoksi maantieteellinen pohjoisnapa on vuodesta 2000 lähtien siirtynyt noin 10 senttimetrin vuosivauhtia kohti Eurooppaa. Jos sama meno jatkuu, pohjoisnapa on jonain päivänä Pariisissa.

#4 Jäät sulavat ja tulivuorenpurkaukset voimistuvat

gobal_opvarmning_vulkanudbrud

Suuri osa maapallon tulivuorista sijaitsee jään ja lumen alla. Kun vesi niiden päällä muuttuu nesteeksi, voimakkaat purkaukset yleistyvät kahdestakin syystä.

Ensinnäkin nestemäinen vesi pääsee painumaan kiven lomasta maan sisään, missä se kohtaa kuuman magman räjähdysmäisin seurauksin. Toisekseen painon hellittäminen maanalaisten magmakanavien päältä vähentää niihin kohdistuvaa painetta. Samalla magmakanaviin pääsee muodostumaan ilmataskuja, jotka saavat tulivuoren purkautumaan.

#5 Ilmastonmuutos lisää harmaakarhujen määrää

Jääkarhut ja harmaakarhut voivat pariutua keskenään, mutta se ei ole kovin yleistä.

Lämpötilojen kohoaminen napapiirin tienoilla saa harmaakarhut hakeutumaan pohjoisemmaksi, ja jääkarhut puolestaan joutuvat hakeutumaan etelämmäs mantereelle. Kun nämä kaksi karhulajia kohtaavat luonnossa, ne voivat myös pariutua, ja siitä on jo saatu ensimmäisiä pitäviä todisteita.

#6 Ihmiset sairastelevat enemmän

© Shutterstock

Lämmönnousu auttaa esimerkiksi malariaa levittäviä hyttysiä laajentamaan elinalueitaan pohjoiseen. Se myös heikentää juomavesien laatua, nakertaa ihmisten immuunipuolustusta ja pidentää allergiakauden kestoa.

Myös lämpimämpien seutujen ihmisten kyky säädellä verensokeriaan heikkenee, mikä merkitsee diabeteksen yleistymistä. Tutkimuksen mukaan lämpötilan nousu yhdellä asteella aiheuttaisi yksin Yhdysvalloissa 100 000 uutta kakkostyypin diabetestapausta vuosittain.

#7 Ilmakuopat haittaavat lentoliikennettä

© Shutterstock

Turbulenssi ei riitä pudottamaan nykyisiä lentokoneita taivaalta, mutta ankarat ilmakuopat kyllä heikentävät matkustusmukavuutta.

Ilmastonmuutos häiritsee ilmavirtauksia, mikä tarkoittaa entistä kuoppaisempia taivaita.

#8 Savusumu peittää Pekingin

Global opvarmning og smog

Kiinan pääkaupungin ilmanlaatu on tunnetusti keskimäärin karmea, mutta tutkimusten mukaan ilmastonmuutos ei ainakaan auta ongelman ratkaisemisessa.

Lämpeneminen muuttaa ilmavirtauksia, ja muutos on ollut erityisen voimakas juuri Koillis-Kiinassa. Koska tuulet ovat heikentyneet, savusumu jää leijumaan Pekingin ja seudun muiden miljoonakaupunkien päälle. Savusumu tappaa tuhansia kiinalaisia vuosittain.

#9 Ilmastonmuutos tappaa korallit

© Shutterstock

Kaikki hiilidioksidipäästöt eivät jää ilmakehään. Meret imevät itseensä suuren osan kasvihuonekaasuista ja hidastavat siten lämpenemistä, mutta kaasut pistävät meret koville.

Kun hiilidioksidi ja vesi kohtaavat toisensa, syntyy hiilihappoa, ja hiilihappo on todella tuhoisaa koralleille, jotka eivät kestä matalaa pH-arvoa.

Nälkiintyminen ja heikkeneminen näkyy koraleissa haalistumisena ja ajan mittaan myös kuolemina, ja esimerkiksi Australian Iso valliriutta oireilee jo vakavasti.

#10 Naaraille koittaa kissanpäivät

Global opvarmning og skildpadder

Ihmisen sukupuolen määräävät geenit ja kromosomiyhdistelmä, mutta monilla matelijoilla asia on toisin. Niiden sukupuolen määrää pesän lämpötila munien kehittyessä kuoriutumisvalmiiksi.

Kilpikonnien kohdalla lämpimästä pesästä tulee naaraita ja viileämmästä koiraita. Krokotiileilla sekä lämmin että viileä pesä tuottavat naaraita ja keskilämpöinen koiraita.

Ilmastonmuutos nostaa pesien lämpötilaa etenkin hiekkaan munivilla merikilpikonnilla, ja näin naaraspoikasten osuus kasvaa. Ajan mittaan koiraiden määrä putoaa niin pieneksi, että matelijoita voi uhata sukupuutto.