Ennätyskorkea meren lämpötila Atlantissa: ”Tämä on aivan hurjaa’’

Merenpinnan lämpö johtuu monista eri tekijöistä. Nousevilla lämpötiloilla voi olla kriittisiä seurauksia niin eläimille kuin ihmisillekin.

graafinen esitys

Yhdysvaltain meren- ja ilmastontutkimuslaitoksen (NOAA) viralliset mittaukset osoittavat, että merenpinnan keskimääräinen lämpötila on ollut ennätyksellisen korkea maaliskuusta alkaen ja se on noussut rajusti viime viikkoina. 0-viiva osoittaa kaikkien vuosien keskilämpötilan vuodesta 1982.

© NOAA

Pohjois-Atlantin merenpinnan lämpötila on ollut yli kolmen kuukauden ajan korkeampi kuin koskaan aiemmin.

Satelliittitiedot paljastavat, että pintavesi on joillakin alueilla lähes 4 astetta kyseisen ajankohdan vuotuista normaaliarvoa korkeampi.

Kesäkuun 11. päivänä lämpötila nousi peräti 22,7 asteeseen, mikä on 0,5 astetta korkeampi kuin aiempi ennätys vuodelta 2010.

Kehityssuunta on havaittavissa lähes kolmasosassa siitä valtavasta merialueesta, joka muodostaa kolmion Yhdysvaltain itärannikon, Grönlannin ja Afrikan luoteisrannikon välille.

Eigil Kaas on Niels Bohr -instituutin jää-, ilmasto- ja geofysiikan professori ja myös ilmastotutkija Tanskan sääntutkimuslaitoksen ilmastotutkimuksen kansallisessa keskuksessa.

Kaas kertoo Tieteen Kuvalehdelle, että uudet mittaukset yllättivät hänet.

”Tiesin kyllä, että merenpinnan lämpötila on kohoamassa, mutta minut yllätti se, että lämpötilat ovat niin korkeita kuin ne ovat juuri nyt. Se on aivan hurjaa”, Kaas sanoo Tieteen Kuvalehdelle.

Merenpinnan lämpötiloja on mitattu vuodesta 1982, ja siihen ajankohtaan verrattuna vesi on nyt 1,09 celsiusastetta lämpimämpää.

Saharan pöly, El Niño ja ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos

Kansainvälisessä ilmastontutkijoiden joukossa vallitsee eri käsityksiä siitä, mitkä tekijät vaikuttavat Pohjois-Atlantin ennätyslämpimään veteen.

Lämpenemiseen voivat yhdessä vaikuttaa Saharan pöly, El Niñon kehitys Tyynellämerellä, virtausten luonnolliset vaihtelut Pohjois-Atlantilla sekä ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos.

Tähän aikaan vuodesta tuuli tuo yleensä Saharan pölyä Pohjois-Atlantin ylle, mikä viilentää meren pintaa. Pöly heijastaa pois auringonsäteitä, jolloin vesi välttyy Auringon voimakkaimmalta lämmöltä.

Tänä vuonna kuitenkin pasaatituulet puhaltavat Saharasta normaalia heikommin ja tuovat siksi vähemmän pölyä. Koska pölykerros merenpinnalla on ohuempi, Aurinko pystyy esteettä lämmittämään merta.

Tyynellämerellä El Niño -ilmiö on palaamassa. Tämä toistuva sääilmiö liittyy yleensä kohoaviin maailmanlaajuisiin lämpötiloihin ja sen tuloksena merenkin lämpötila nousee.

Eigil Kaasin mukaan Pohjois-Atlantin lämpötilan nousu voidaan käsittää tulokseksi meren luonnollisista virtausten vaihteluista ja ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta.

”Atlantin valtameressä on suuria virtausten vaihteluja, jotka ajoittain toistuvat. Kun ne osuvat yhteen ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen ja El Niñon kaltaisten ilmiöiden kanssa, meren lämpötila voi nousta.”

Kuolleita kaloja Texasin rannikolla

Jos lämpötilan kohoaminen jatkuu, se voi vähentää eläinten käytettävissä olevan hapen määrää meressä.

Gulf Coast -rannikkoalueella Texasissa on jo tuhansia kuolleita kaloja huuhtoutunut rantaviivan yli. Asiantuntija-arvioiden mukaan kalakuolemat ovat suoraa seurausta korkeiden merilämpötilojen aiheuttamasta happikadosta.

Atlantin valtameren trooppisen osan veden lämpiäminen lisää myös trooppisia myrskyjä ja hirmumyrskyjä, koska niiden kehittyminen saa lämmöstä lisää polttoainetta.