Amatöörimeteorologin tarkistuslista

Tässä nörtin tarkistuslistan versiossa tarkkaillaan säätä. Laitepakissa ovat mm. salamanilmaisin, mahdollisesti markkinoiden paras sääsovellus... ja lämpömittari 400 vuoden takaa!

Nainen tuulessa ja sääntutkimuslaitteita
© Shutterstock & Ambient Weather

Salamannopea katsaus iskuihin

Riippumatta siitä, haluatko löytää vai välttää salaman, kannettava salamanilmaisin AcuRite 02020 on kätevä apuväline.

Ilmaisin havaitsee sähkömagneettisen anturin avulla salamoiden aktiivisuuden aiheuttamat muutokset ilmakehän sähkökentästä. Laite rekisteröi salamat 40 kilometrin säteeltä ja ilmoittaa etäisyytesi salamaniskuun.

Salamanilmaisin
© Acurite

Kelluvat kuulat näyttävät lämpötilan

Joka nörtin laitepakkiin pitäisi kuulua italialaisfyysikko Galileo Galilein mukaan nimetty Galileo-lämpömittari.

Nauticalia-yrityksen mittarissa lämpötilan osoittavat umpinaisessa lasiputkessa kelluvat kuulat. Kuulilla on erilainen tiheys, ja ne liikkuvat ylös ja alas putkessa, kun lämpötila muuttuu.

Galileo-lämpömittari
© Nauticalia

Kolme asemaa sään havainnointiin

Netatmo, sääasema
© Netatmo

Tyylikäs...

Netatmo on saanut mainetta tyylikkäällä ja hyvin varmatoimisella sääasemalla. Järjestelmä rakentuu moduuleista, joissa on mm. sademittari, anemometri (tuulimittari) sekä lämpömittarit ulko- ja sisätiloihin. Kaikki mittaukset näkyvät apissa, josta voi myös katsoa muiden Netatmo-käyttäjien säädatat.

Sääasema lapsille
© Green Science

... lapsenmielinen...

Weather Science -sääasemassa on monia toimintoja lapsille ja lapsenmielisille. Voit mm. pitää silmällä sään muutoksia, muodostaa oman pilven, tehdä kokeita staattisella sähköllä ja seurata kasvihuoneilmiötä. Ja kun olet saanut tarpeeksesi säähavainnoista, voit tehdä pullosta minikasvihuoneen.

Ambient, sääasema
© Ambient Weather

... käytännöllinen

Ambient Weathers WS-2902 on varmatoiminen ja monipuolinen kompakti sääasema, johon kuuluu LCD-näyttö. Lämpötilan ja sademäärän lisäksi se havainnoi tuulen suuntaa ja nopeutta, ilmakehän painetta ja ultraviolettisäteilyä.

Selvitä myös purevuusindeksi

Pakkanen puree tunnetusti kirpeämmin, jos tuulee. Tätä ilmaistaan niin sanotulla purevuusindeksillä. Jos lämpömittarin lukema on esimerkiksi –2 °C ja samalla tuulen voimakkuus on 14 m/s, kehosi aistima lämpötila on –11 °C.

Kestrel-yrityksen 2000 Weather Meter paitsi näyttää tarkan tuulen nopeuden myös laskee saman tien purevuusindeksin.

Tuulimittari
© Kestrel

Appi kertoo, milloin reitti on selvä

Hyviä sääsovelluksia on runsaasti. Ulkoilijat ja purjehtijat pitävät esimerkiksi The Weather Channelin ja norjalaisen YR:n appeja suositeltavina ja luotettavina.

Weather Underground -appia kehutaan mm. toimivista myrskyvaroituksista ja tutkakartasta. Sen fiksuin piirre on kuitenkin personoitu palvelu: voit naputella siihen parametrit (lämpötilan, tuulen, ilmankosteuden jne.), joita pidät ihanteellisina esimerkiksi uintiretkeen tai tähtien tarkkailuun. Appi ilmoittaa, kun olosuhteet ovat kohdallaan.

Tämä osa palvelusta vaatii kuitenkin erillisen tilauksen.

Sääsovellus
© Weather Underground