Shutterstock

Ymmärrätkö eläinten ääntelyä? Tietty ominaisuus voi selittää asian

Yksi inhimillinen ominaisuus tekee sinusta eläinten tunnepitoisen ääntelyn tulkitsijan.

Oletko hyvä ymmärtämään toisten ihmisten tunteita?

Jos vastasit myöntävästi, olet todennäköisesti myös hyvä ymmärtämään eläinten viestejä.

Tuore tanskalais-sveitsiläinen tutkimus, joka julkaistiin Royal Society Open Science -julkaisussa, viittaa nimittäin siihen suuntaan, että empaattiset ihmiset ovat hyviä tulkitsemaan eläinten ääntelyä.

Jos vielä kaiken lisäksi työskentelet eläinten parissa ja olet 20–29-vuotias, mahdollisuutesi tulkita eläinten viestejä ovat entistä paremmat, todetaan tutkimuksessa.

”Tuloksemme osoittavat, että ihmiset voivat tulkita eläinten ääntelystä, onko eläin kiihdyksissään vai ei ja viestiikö eläin positiivisia vai negatiivisia tunteita”, kertoo tutkimusryhmässä mukana ollut käyttäytymisbiologi Elodie Briefer Kööpenhaminan yliopiston biologian laitokselta.

”Tulokset pätevät koko joukkoon nisäkkäitä. Tutkimuksessa selvisi myös, että ihmisten kyky tulkita ääntelyä riippuu monesta tekijästä, kuten iästä, läheisestä suhteesta eläimeen ja ennen kaikkea siitä, miten empaattinen henkilö on muita ihmisiä kohtaan”, Briefer jatkaa.

Kuka selvisi testistä parhaiten?

Kiihtynyttä ja tunteikasta ääntelyä

Tutkimus perustui 1 024 henkilön vastauksiin. Henkilöt olivat kotoisin 48:sta eri maasta.

Koehenkilöt kuulivat kuuden eri nisäkkään ääntelyä. Mukana olivat vuohi, nauta, aasianvillihevonen, kesy hevonen, sika ja villisika.

Koehenkilöt kuulivat eläinten ääntelyä samaan aikaan kun he kuulivat näyttelijöiden tuottamia ääniä.

Henkilöiden piti sitten sanoa, oliko ääntelyn taustalla kiihtyneisyyttä vai ei ja oliko kyseessä positiivinen vai negatiivinen viesti.

Kuuntelutestin jälkeen koehenkilöt vastasivat empatiatestiin, jossa mitattiin heidän empatiakykyään toisia ihmisiä kohtaan.

Jokainen tuhatjalkaisen vartalon jaoke voi erittää sinihappopisaroita.

© Walter Siegmund

Lue myös:

”Arvostettu testi mittaa siis empatiakykyä toisia ihmisiä kohtaan”, selittää Briefer.

”Silti empatiatestin tuloksissa ja kyvyssä tulkita eläinten ääntelyä oli selvä yhteys.”