Shutterstock
Osakkeet

Yllättävä yhteys ennustaa osakemarkkinoiden tuottoa

Uusi tutkimus viittaa siihen, että osakemarkkinoiden kehitystä voidaan ennustaa tarkastelemalla tiettyä indikaattoria.

Sijoittajien kannattaa ehkä kiinnittää huomionsa aivan uudenlaisiin markkinoihin ennustaakseen osakkeiden tuottoja.

Näin todetaan tuoreessa tutkimuksessa, joka julkaistiin Financial Management -lehdessä.

Tutkimuksessa vertailtiin yhdysvaltalaisten elokuvateattereiden päivittäisen lipunmyynnin ja osakemarkkinoiden tuoton välistä suhdetta. Tutkimus perustui dataan vuosilta 1997–2019.

Tulokset osoittavat, että vilske elokuvateatterien lippuluukuilla viittaa osakemarkkinoilla lähiaikoina tapahtuvaan nousuun. Ja vielä tietynlaiseen nousuun.

Elokuvalipuista ajankohtaista tietoa

Perinteisesti sijoittajat tarkkailevat osavuosikatsauksia ja kuukauden kuluttajatilastoja osakemarkkinoita puntaroidessaan.

Elokuvateatterien lipunmyynti on kuitenkin indikaattori, joka mittaa kulutusta ajantasaisesti ja antaa tietoa osakemarkkinoiden odotuksista, osoittaa tutkimus.

”Tutkimuksemme todistaa, että päivittäisistä kulutusluvuista saadaan uutta, ajankohtaista ja relevanttia tietoa osakemarkkinoista." Seda Oz, professori, Waterloon yliopiston kauppatieteiden laitos

”Tutkimuksemme todistaa, että päivittäisistä kulutusluvuista saadaan uutta, ajankohtaista ja relevanttia tietoa osakemarkkinoista”, selittää tutkimusryhmässä mukana ollut professori Seda Oz Waterloon yliopiston kauppatieteiden laitokselta.

Tulokset osoittavat, että lipunmyynnin kasvu viittaa osakekurssien ainakin viisi päivää kestävään nousuun. Tutkijoiden mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun suoraan voidaan osoittaa yhteys ajankohtaisen kulutusluvun – elokuvalippujen myynnin – ja osakemarkkinoiden välillä.