Yllättävä tutkimustulos: Näin paljon peniksen keskipituus on kasvanut

Miesten penisten pituus erektiossa on kasvanut selvästi 29:n viime vuoden aikana, kertoo kansainvälinen vertailu.

Banaaneja ja mittanauha

Tutkijoiden mukaan penisten kokoa pitäisi seurata väestössä järjestelmällisillä mittauksilla samalla tavalla kuin ihmiset seuraavat pituuttaan ja painoaan.

© Shutterstock

Miesten penisten keskimääräinen pituus erektiossa on kasvanut suhteellisen lyhyessä ajassa lähes 24 prosenttia.

Tämä tieto on peräisin laajasta meta-analyysistä, johon muun muassa yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston ja italialaisen Vita-Salute San Raffaele -yliopiston tutkijat kokosivat mittaustuloksia eri puolilta maailmaa. Kaikkiaan mukana on mitat 55 761 miehen sukuelimestä.

Vaikka tulos maallikon korvissa kuulostaa harmittomalta faktalta, tutkijoiden mukaan kehitys on ”huolestuttavaa”. Tutkimus on ilmestynyt The World Journal of Men's Health -tiedejulkaisussa.

Meta-analyysiin on kerätty kaikkien tunnettujen aihetta koskevien tutkimusten tulokset vuosilta 1942–2021. Mukaan ei kuitenkaan otettu tutkimuksia, joiden tulokset perustuivat osanottajien omiin mittauksiin.

Peniksen koko levossa tai venytettynä on edelleen suunnilleen sama kuin kahdeksankymmentä vuotta sitten. Sen sijan erektiopituudessa on tapahtunut huomattava muutos. Nykymiesten jäykistynyt penis on keskimäärin 15,2 senttiä pitkä, kun se aikaisemmin oli 12,3-senttinen.

24 prosentin kasvu näyttää tapahtuneen 29:n viime vuoden aikana, eli tutkijoiden mukaan kyseessä on suuri muutos suhteellisen lyhyessä ajassa.

Lähtöolettamus meni pieleen

Ajatus penisten kokoon tutkimuksesta sai alkunsa miesten lisääntymisterveyden, johon sisältyy muun muassa siittiöiden laatu, muutoksista viime aikoina.

Milloin peniksen kasvu lakkaa?

Siittiöiden laatu ja siten miesten hedelmällisyys on heikentynyt viime vuosina eri puolilla maailmaa. Siksi tutkijat halusivat selvittää, voivatko samat tekijät vaikuttaa peniksen kokoon.

”Sen kehityksen perusteella, jonka olimme havainneet miesten lisääntymisterveydessä muilta osin, oletimme, että samat ympäristötekijät voisivat aiheuttaa myös peniksen pituuden lyhenemistä”, kertoo Stanfordin yliopiston urologian professori Michael Eisenberg lehdistötiedotteessa.

Erektion - svulmelegemer
© Shutterstock

Onko penis lihas?

Tulos olikin päinvastainen. Professori Eisenberg uskoo silti, että tuloksen taustalla voi olla huolestuttava kehitys.

”Kyseessä voi olla useita tekijöitä, kuten altistuminen kemiallisille torjunta-aineille tai hygieniatuotteille, jotka vaikuttavat hormonituotantoon. Hormonieritystä sekoittavia kemikaaleja on monia, ja niitä esiintyy elinympäristöstämme ja ruoassamme”, Eisenberg kertoo.

Meta-analyysin tehneet tutkijat kirjoittavat, että tuloksiin voivat vaikuttaa myös muut tekijät, kuten mittausmenetelmät, lämpötila ja osanottajien kiihottuneisuuden aste. Michael Eisenbergin mukaan tulokset kuitenkin antavat aihetta lisätutkimuksiin ja järjestelmällisiin mittauksiin, koska kyseessä voi olla varhainen viite muutoksesta ihmisen kehityksessä.

”Tämänkaltaiset nopeat muutokset ovat merkki siitä, että jonkin raju käänne on tapahtumassa kehossamme. Siksi meidän täytyy varmistaa, pitävätkö tulokset paikkansa, ja jos ne pitävät, meidän täytyy selvittää muutoksen syy.”