Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Voiko tartuttavan yskän erottaa äänestä?

Moni yskii ja aivastelee terveenäkin päivän mittaan, jolloin ympäristöön voi sinkoutua sylkeä ja räkää. Tämä on harmitonta, jos ihminen ei ole sairas. Sairas taas voi yskiessään ja aivastellessaan levittää viruksia. Voiko jostain kuulla, onko yskiminen tai aivastelu vaaratonta?

SARS-CoV-2-virus on saanut ihmiset kiinnittämään huomiota yskimiseen ja aivasteluun, jotka voivat levittää ilmaan viruksia ja tartuttaa muita. Yskiminen tai aivastelu ei silti läheskään aina ole vaarallista. Viruksen leviäminen edellyttää, että yskijä tai aivastelija on sairas, ja terveen ihmisen köhiminen ja aivastelu eivät aiheuta vaaraa.

Voiko erottaa, kummasta on kyse, kun työkaveri, ystävä tai kanssamatkustaja aivastaa? Yhdysvalloissa Michiganin yliopiston tutkijat ovat saaneet asian selville.

TESTAA ITSESI: Milloin yskä tartuttaa ja milloin seon vaaratonta?

Kuuntele alla olevat äänitallenteet ja lue vastaus artikkelin lopusta.

"Törkeä" yskiminen ja aivastelu arveluttavat

Tutkimuksessa 148 koehenkilölle toistettiin ääninäytteitä, jotka oli tallennettu terveiden ja sairaiden yskimistä ja aivastelua esittävistä YouTube-videoista. Ja vaikka valtaosa kuvitteli voivansa erottaa ryhmät toisistaan, tulokset osoittivat päinvastaista.

Psykologiaa opiskelevan tutkimuksen tekijän Nicholas Michalakin mukaan mikään ei viitannut siihen, että koehenkilöt olisivat voineet erottaa korvakuulolta tartuttavan ja ei-tartuttavan yskimisen tai aivastelun toisistaan. Keskimäärin koehenkilöt arvasivat oikein vain neljässä tapauksessa 10:stä. Ja tulosta ei parantanut se, jos koehenkilöt saivat tietää, kuinka suuri osuus yskijöistä tai aivastelijoista oli terveitä ja kuinka suuri osa sairaita.

Useimmat koehenkilöistä pitivät tartuttavina "törkeän" kuuloista yskimistä ja aivastelua. Vaikuttaakin siltä, että äänekäs ja epämiellyttävä ääni koetaan uhkana, vaikka tartuntavaaraa ei olisi.

Tutkimuksessa yskivät ja aivastelevat tartuttajat sairastivat mm. näitä:

  • Influenssa
  • Nuhakuume
  • Kurkkutulehdus
  • Hinkuyskä
  • Keuhkokuume

Ei-tartuttavien yskä ja aivastelu johtuivat mm. näistä:

  • Siitepölyallergia
  • Kystinen fibroosi
  • Vierasesine nenässä, esim. kaneli tai chili

Ääninäyte #1 on influenssaa sairastavalta yskijältä, kun taas ääninäytteen #2 antaja ei tartuta.

Lue myös:

Nainen naksuttelee sormiaan
Elimistö

Voiko sormien naksuttelu vaurioittaa niveliä?

2 minuuttia
Hiustenlähtö
Ihminen

Uusi hoito saa kadonneet kutrit kasvamaan takaisin

12 minuuttia
Aivot

FANTASTINEN TEKNIIKKA: Halvaantunut kirjoittaa ajatuksen voimalla

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota