Voiko sikiö kehittyä tekokohdussa?

Pitääkö paikkansa, että keinotekoista kohtua on jo testattu? Onko siis mahdollista, että sikiö kehittyy äidin ulkopuolella?

Lammas kasvaa, saa turkin ja alkaa potkia kehittyessään keinotekoisessa kohdussa. Kuva on otettu 28 vuorokauden kuluttua.

© Flake et al.

Luultavasti tulevaisuudessa voidaan pelastaa keskosia keinotekoisen kohdun avulla. Toiminnaltaan aitoa esikuvaansa ja istukkaa muistuttavan tekokohdun tehtävänä on mahdollistaa sikiön normaalin kehityksen jatkuminen.

Kun raskaus keskeytyy ennenaikaisesti, sikiö voi olla vielä liian kehittymätön. Elinkelpoisuus riippuu ratkaisevasti keuhkojen kehittyneisyydestä. Keskosten tarvitsemaa hoitoa annetaan keskoskaapiksi kutsutulla erikoislaitteistolla, mutta se on melko alkeellinen kohdun korvike.

Napanuora liittyy keinotekoiseen istukkaan

Tekokohtu tarjoaa sikiölle luonnollisen kaltaiset kasvuolosuhteet ympäristön ja kaasujenvaihdon osalta.

Sikiötä ympäröi lapsivesi, ja napanuora liittyy keinotekoiseen istukkaan, joka sekä suodattaa verta että kuljettaa happea ja ravintoa. Koska tekokohtu on umpinainen, se myös suojaa sikiötä taudinaiheuttajilta.

Keinotekoista kohtua on tähän mennessä testattu ainoastaan eläimillä. Kokeiden tuloksia pidetään lupaavina. Jo vuonna 2017 ennenaikaisesti syntynyt lammas pystyttiin pitämään elossa tekokohdun avulla neljä viikkoa.

Tekokohtu ei voi korvata kokonaan naisen kohtua. Muutos alkiosta sikiöksi kahdeksannen raskausviikon jälkeen on niin monimutkainen tapahtumasarja, että se voi edetä normaalisti ainoastaan naisen kehossa.