Voiko liialliseen soijakastikemäärään kuolla?

Rakastan soijakastiketta ja lisään sitä melkein kaikkeen ruokaan. Onko soijakastikkeen terveyshaittoja?

© Shutterstock

Ylenpalttinen soijakastikkeen käyttö voi olla vaarallista korkean suolapitoisuuden vuoksi. Soijan vaarallisuuden koki 19-vuotias yhdysvaltalaismies vuonna 2013, kun hän joutui sairaalaan Charlottesvillessä nautittuaan lähes litran soijakastiketta.

Mies oli vaipunut koomaan, ja lääkärit ehtivät vain juuri ja juuri pelastaa hänen henkensä pumppaamalla miehen verenkiertoon kuusi litraa vettä.

Pian sen jälkeen nuori mies virtsasi neljä litraa suolavettä ja hänen verensä suolapitoisuus laski jälleen normaalitasolle.

Liiallinen suola aiheuttaa hypernatremian, joka voi olla hengenvaarallinen, sillä suola imee vettä elimistön kudoksista ja elimistä. Hypernatremia voi myös kerryttää vettä keuhkoihin tai aiheuttaa aivoverenvuodon. Kun aivoista poistuu vettä, aivot kutistuvat, mikä lisää verenvuotoriskiä.

Lihakset tarvitsevat suolaa

Suolaakin tarvitaan kuitenkin jonkin verran. Suolan natrium on elimistölle välttämätöntä, sillä se takaa aivojen ja lihasten toiminnan.

Suositeltava päivittäinen suolamäärä aikuiselle on noin viisi grammaa, joka sisältää kaksi grammaa natriumia. Jos syöt ruokalusikallisen soijakastiketta päivässä, olet nauttinut jo kolmasosan päivän annoksesta.

Suola rasittaa keuhkoja ja aivoja

Suola imeytyy suolistosta vereen. Jos veren suolapitoisuus on korkeampi kuin kudosten, elimistö yrittää tasoittaa eroa.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

1. Vesi ohentaa verta

Jos veressä on liikaa suolaa, kudoksista ja elimistä imeytyy vettä verisuoniin ja veri ohenee. Veren suolapitoisuus laskee, mutta elimet kärsivät.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

2. Keuhkoihin tulee tulva

Kun keuhkokudoksista tihkuu vettä verisuoniin, osa vedestä menee keuhkorakkuloihin, jolloin hengittäminen vaikeutuu.

© Shutterstock & Lotte Fredslund

3. Aivot kutistuvat

Kun aivokudos menettää vettä, aivot kutistuvat ja painavat verisuonia yhteen niin, että ne uhkaavat hajota. Seurauksena voi olla aivoverenvuoto, joka saattaa johtaa aivohalvaukseen.