Shutterstock

Voiko Kuu valvottaa painovoimallaan?

Nukun huonosti täydenkuun aikaan. Ystäväni väittää syyksi sitä, että Kuu vetää kehossa olevaa vettä puoleensa. Onko näin?

Kuun painovoima vaikuttaa kaikkeen maapallolla. Se on selvimmin havaittavissa kahtena vuorovesiaaltona, jotka kiertävät Maata Kuun kierron mukaan.

Toinen aalto suuntautuu Kuuta kohti ja johtuu suoraan Kuun painovoimakentästä. Toinen aalto suuntautuu Kuusta poispäin ja johtuu keskipakoisvoimasta, jonka taustalla on Maan ja Kuun kiertoliike yhteisen massakeskipisteen ympäri.

Kuu keventää

Molemmat ilmiöt vaikuttavat myös ihmiseen. Kun Kuu on suoraan pään yläpuolella, sen painovoima vaikuttaa vastakkaiseen suuntaan kuin Maan, mikä tarkoittaa, että ihminen kevenee.

Koska ihminen menettää painoa minimaalisesti eli vain noin miljoonasosan verran, on äärimmäisen epätodennäköistä, että muutos vaikuttaa nukkumiseen.

Kuu voi toki valvottaa toisella tavalla. Yhdysvaltalaisten ja argentiinalaisten tutkijoiden vuonna 2021 tekemä tutkimus osoittaa, että Kuun vaiheet vaikuttavat nukkumiseen.

Umpirauhaset reagoivat kuutamoon

Vaikutus perustuu ilmeisesti valon voimakkuuden vaihteluun. Kun Kuun valoa on paljon, uni-valverytmin säätelyyn osallistuvan melatoniinin ja stressihormoni kortisolin eritys muuttuu.

Seurauksena on se, että miehet nukkuvat yöllä keskimäärin 21 minuuttia vähemmän silloin, kun Kuu kasvaa eli täysikuu on tulossa. Naisilla vähennys on 12 minuuttia.