Viraalit faktat: Hengitänkö paremmin suu teipattuna?

TikTokissa on runsaasti videoita, joihin on liitetty tunnus #mouthtape. Videoissa kehotetaan ihmisiä teippaamaan suunsa nukkumaan mennessä, jotta he voivat hengittää paremmin nenän kautta nukkuessaan. Onko se hyvä idea?

© Youtube

Vaikka kaikki sosiaalisessa mediassa liikkuvat neuvot eivät olekaan kannatettavia, suun teippaaminen ei ole aivan huono vinkki.

Kun ihminen hengittää nenän kautta, nenäkarvoihin tarttuu ilmassa olevaa siitepölyä, bakteereja ja viruksia, eivätkä ne päädy keuhkoihin. Lisäksi nenän kautta hengittäminen liitetään siihen, että ihminen saa enemmän happea ja hänellä on matalampi verenpaine.

Suun kautta hengittäminen kuivattaa kielen ja suun, mikä lisää pahanhajuisen hengityksen, ientulehduksen, allergioiden, keuhkosairauksien ja astman riskiä.

Suu supussa yöllä

Suu auki nukkumiseen liittyy usein kuorsaamista, johon voi edelleen liittyä myös uniapneaa. Uniapneassa ihminen lopettaa hetkeksi hengittämisen. Vaiva heikentää unen laatua ja kasvattaa sydänkohtausriskiä.

Suun kautta hengittämisen voi estää teippaamalla suun kiinni ennen nukkumaan menoa. Ajatus saattaa kuulostaa epämiellyttävältä. Moni voi pohtia mitä tapahtuu, jos nenä menee yöllä tukkoon. Saako silloin riittävästi ilmaa?

Nenä on luotu hengittämistä varten

Kun suu on kiinni, hengitys tapahtuu nenän kautta, mikä edistää terveyttä monella tapaa.

© Claus Lunau

Keuhkot säästyvät epäpuhtauksilta

Nenän nenäkarvat ja värekarvat suodattavat suurimman osan siitepölystä, pölystä ja viruksista niin, että ne eivät pääse keuhkoihin asti.

© Claus Lunau

Nenä lämmittää hengitysilman

Nenän kautta sisään hengitetty ilma on lämpimämpää ja kosteampaa. Silloin keuhkojen on helpompi työskennellä ja kudosvaurioiden riski pienenee.

© Claus Lunau

Verenkierto tehostuu

Kun hengitetään nenän kautta, vapautuu typpioksidia (NO), joka laajentaa nenän ilmateitä ja verisuonia. Näin hengitys helpottuu, ja happea kulkeutuu helpommin elimistöön.

Tutkimusten mukaan nenä sopeutuu tapaan, jolla sitä käytetään. Nenän kautta hengittäminen lisää typpioksidin eritystä. Typpioksidi puolestaan laajentaa nenän ilmateitä. Lisäksi tulehdus ja limanmuodostus nenässä vähenee, mikä edelleen tehostaa hengitystä.

Suuteippiä kannattaa testata ensin päivällä, jotta siihen ehtii tottua ennen yötä. Jos sinulla on allergia, olet vilustunut tai sinulla on oksettava olo, älä teippaa suutasi kiinni.