Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vipinää siittiöihin – ja lisää lapsia

Tukehtuvatko siittiöt liian tiukoissa housuissa, ja antaako seksistä pidättyminen siittiöille uutta puhtia? Tutkijat ovat nyt tarkistaneet, miten hyvin vanhat uskomukset miehen hedelmällisyydestä pitävät paikkansa.

Shutterstock

TOTTA: Liian tiukat housut huonontavat spermaa

Siittiöiden tuotannolle paras lämpötila on kaksi astetta alle kehon normaalilämmön. Siksi kivekset sijaitsevat elimistön ulkopuolella kivespusseissa. Kun tiukat housut likistävät kivekset lämpimiin nivusiin, siittiöiden tuotanto häiriintyy. Sperman laatu voi heikentyä pitkäksi aikaa.

© Shutterstock

TOTTA: Saunominen tuottaa huonoja siittiöitä

Vuonna 2013 tehdyssä tutkimuksessa seurattiin kymmentä nuorta miestä kolme kuukautta, joiden aikana he istuivat kahdesti viikossa 80–90-asteisessa saunassa. Kolmen kuukauden kuluttua siittiöiden tuotanto miesten siemensyöksyissä oli vähentynyt keskimäärin 58 prosenttia ja täydellisesti liikkuvien siittiöiden määrä oli vähentynyt 38 prosenttia. Siittiöiden laatu parani ennalleen vasta kun oli kulunut 3–6 saunatonta kuukautta.

© Shutterstock

TARUA: Seksistä pidättyminen parantaa lapsilykkyä

Siemensyöksyjen rajoittamisesta ei ole apua, jos sperman laatu on huono, vaikka monta peräkkäistä laukeamista vähentääkin siittiöiden määrää. Vuonna 2018 tehdyn laajan tutkimuksen mukaan tiheiden siemensyöksyjen ansiosta hyvin uivia ja suunnistavia siittiöitä voi olla enemmän. Se taas lisää hedelmällisyyttä.

Lue myös:

Genetiikka

Dna paljasti: He ovat Pohjolan oikeita viikinkejä

4 minuuttia
Ihminen

Myytti murrettu: Sperman laatu heikkenee iän myötä

0 minuuttia
Ihminen

Vipinää velttoihin siittiöihin

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota