Shutterstock

Vipinää siittiöihin – ja lisää lapsia

Kireät housut vai pitkät löylyttelyt? Katso, mitä pitää välttää siittiöiden laadun parantamiseksi – ja minkä vanhan neuvon voit onneksi heittää romukoppaan.

TOTTA: Liian tiukat housut huonontavat spermaa

Siittiöiden tuotannolle paras lämpötila on kaksi astetta alle kehon normaalilämmön. Siksi kivekset sijaitsevat elimistön ulkopuolella kivespusseissa. Kun tiukat housut likistävät kivekset lämpimiin nivusiin, siittiöiden tuotanto häiriintyy. Sperman laatu voi heikentyä pitkäksi aikaa.

© Shutterstock

TOTTA: Saunominen tuottaa huonoja siittiöitä

Vuonna 2013 tehdyssä tutkimuksessa seurattiin kymmentä nuorta miestä kolme kuukautta, joiden aikana he istuivat kahdesti viikossa 80–90-asteisessa saunassa. Kolmen kuukauden kuluttua siittiöiden tuotanto miesten siemensyöksyissä oli vähentynyt keskimäärin 58 prosenttia ja täydellisesti liikkuvien siittiöiden määrä oli vähentynyt 38 prosenttia. Siittiöiden laatu parani ennalleen vasta kun oli kulunut 3–6 saunatonta kuukautta.

© Shutterstock

TARUA: Seksistä pidättyminen parantaa lapsilykkyä

Siemensyöksyjen rajoittamisesta ei ole apua, jos sperman laatu on huono, vaikka monta peräkkäistä laukeamista vähentääkin siittiöiden määrää. Vuonna 2018 tehdyn laajan tutkimuksen mukaan tiheiden siemensyöksyjen ansiosta hyvin uivia ja suunnistavia siittiöitä voi olla enemmän. Se taas lisää hedelmällisyyttä.