Yhdessä ainoassa siemensyöksyssä purkautuu keskimäärin 200 miljoonaa siittiötä.

© Giphy
Ihminen

Vipinää siittiöihin – ja lisää lapsia

Tukehtuvatko siittiöt liian tiukoissa housuissa, ja antaako seksistä pidättyminen siittiöille uutta puhtia? Tutkijat ovat nyt tarkistaneet, miten hyvin vanhat uskomukset miehen hedelmällisyydestä pitävät paikkansa.

TOTTA: Liian tiukat housut huonontavat spermaa

Siittiöiden tuotannolle paras lämpötila on kaksi astetta alle kehon normaalilämmön. Siksi kivekset sijaitsevat elimistön ulkopuolella kivespusseissa. Kun tiukat housut likistävät kivekset lämpimiin nivusiin, siittiöiden tuotanto häiriintyy. Sperman laatu voi heikentyä pitkäksi aikaa.

© Shutterstock

TOTTA: Saunominen tuottaa huonoja siittiöitä

Vuonna 2013 tehdyssä tutkimuksessa seurattiin kymmentä nuorta miestä kolme kuukautta, joiden aikana he istuivat kahdesti viikossa 80–90-asteisessa saunassa. Kolmen kuukauden kuluttua siittiöiden tuotanto miesten siemensyöksyissä oli vähentynyt keskimäärin 58 prosenttia ja täydellisesti liikkuvien siittiöiden määrä oli vähentynyt 38 prosenttia. Siittiöiden laatu parani ennalleen vasta kun oli kulunut 3–6 saunatonta kuukautta.

© Giphy

TARUA: Seksistä pidättyminen parantaa lapsilykkyä

Siemensyöksyjen rajoittamisesta ei ole apua, jos sperman laatu on huono, vaikka monta peräkkäistä laukeamista vähentääkin siittiöiden määrää. Vuonna 2018 tehdyn laajan tutkimuksen mukaan tiheiden siemensyöksyjen ansiosta hyvin uivia ja suunnistavia siittiöitä voi olla enemmän. Se taas lisää hedelmällisyyttä.

Lue myös:

Ihminen

Vipinää velttoihin siittiöihin

2 minuuttia
Seksi

Siittiö löytää munasolun luultavasti sattumalta

1 minuuttia
Her er vinderne af nobelpriserne i medicin eller fysiologi, fysik og kemi.
Ihminen

Tässä ovat lääketieteen, fysiikan ja kemian nobelistit

3 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!