Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Finni

Viisi tulehduttavaa faktaa, joita et tiennyt finneistä

Kuolleiden ihosolujen ja harmittoman bakteerin muodostama myrkkykoktaili. Siinä on finnin resepti. Äärimmäisissä tapauksissa se voi päätyä jopa aivoihin. Lue viisi faktaa tulehduksesta, joka voi muuttua monen teinin suurimmaksi ongelmaksi.

Shutterstock

1. Bakteeri synnyttää finnit

© Henning Dalhoff

Pahin lurjus aknen takana on Propionibacterium acnes, joka kuuluu aikuisilla ihon normaaliflooraan. Bakteerit viihtyvät kasvojen huokosissa ja karvatupissa, joissa ne hajottavat talirauhasten erittämää ihorasvaa yleensä aiheuttamatta haittaa.

Teineissä hormonit hyrräävät, ja etenkin mieshormonit – joita on myös tytöillä – vilkastuttavat talirauhasten toimintaa. Niinpä bakteerit saavat enemmän syötävää.

Kun kuolleiden ihosolujen määrä kasvaa, ne voivat tukkia karvatuppien suun. Tulppa lukitsee ahmattibakteerit sisään, ja immuunijärjestelmä lähettää valkosolut paikalle. Yhteenotto ilmenee tulehdusreaktioina, joissa syntyy tulehduspesäkettä täyttävää kellertävää eritettä, märkää. Aikansa pullistuttuaan märkänäppylä – siis finni – puhkeaa ja tyhjenee.

2. Finni aivoissa tappoi miehen

© Lorenzo Zaffiri et al.

Vuonna 2013 yhdysvaltalainen 79-vuotias potilas kärsi vakavan sivuontelotulehduksen oireista. Tutkimusten mukaan sivuontelotulehduksen aiheuttanut aknebakteeri oli päässyt aivoihin. Aivokuvat paljastivat, että potilaalla oli pöytätennispallon kokoinen paise otsalohkossaan. Hän menehtyi 20 päivän kuluttua siitä, kun hänet oli otettu sairaalaan.

3. Finnejä on 633 miljoonalla ihmisellä

Akne on kahdeksanneksi yleisin sairaus ja maailman yleisin ihosairaus. 633 miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa on jossain ikävaiheessa sairastanut ulkonäköön vaikuttavaa finnitautia. Pahiten akne iskee teineihin, sillä 80–90 prosenttia nuorista kärsii finneistä.

4. Rasvainen ruoka ei aiheuta f**innejä

© Shutterstock

Vaikka ravintotottumuksilla onkin vaikutusta ihon kuntoon, sen kukkiminen ei johdu syödystä rasvasta. Useissa tutkimuksissa on osoitettu, että merkittävimpiä tekijöitä ovat nopeat hiilihydraatit, joita on esimerkiksi vehnäjauhossa. Ne saavat haiman erittämään reippaasti verensokeria säätelevää insuliinia, mikä puolestaan nostaa mieshormonitasoa ja voimistaa talin­eritystä.

5. Ilma muuttaa ihomadon mustaksi

© Shutterstock

Ihomadot – lievä aknen muoto – voivat olla sulkeutuneita eli vaaleita ja avoimia eli mustapäitä.

Mustapää kehittyy, kun kuolleista ihosoluista karvatupen suuhun muodostuvasta tulpasta ei tule tiivis. Kun se päästää läpi ilmaa, rasva hapettuu ja samalla tummuu.

Lue myös:

Luunmurtuma
Elimistö

Miten murtunut luu paranee

3 minuuttia
veriryhmät TOP
Verenkierto

Uusi tutkimus: Veriryhmäsi määrää koronariskisi

4 minuuttia
Immun coronavirus
Sairaudet

Voiko koronavirus tarttua ihmiseen monta kertaa?

6 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota