Brittiläisen Cambridgen yliopiston tutkijat ovat siksi analysoineet viisi hiuskiehkuraa, joiden uskotaan olevan peräisin Beethovenin päästä.
Säveltäjällä oli maksakirroosi
Kun Beethoven oli kuollut vuonna 1827, Wienissä tehtiin ruumiinavaus, jonka mukaan säveltäjällä oli maksakirroosi. Maksakirroosi on sairaus, joka yhdistetään paljon alkoholia käyttäviin ihmisiin.
Hiuskiehkuroiden dna-tutkimukset osoittivat, että säveltäjän kuolemaan on ollut monia syitä, muun muassa perimä.
”Muilla tutkimuksilla ei saada näin paljon tietoa 200 vuoden jälkeen”, sanoo dna-analyysiin erikoistunut biologi Carles Lalueza-Fox Barcelonassa sijaitsevasta evoluutiobiologian instituutista. Lalueza-Fox ei ollut mukana tutkimusryhmässä.
Kaikkiaan Beethovenin oletettuja hiuskiehkuroita oli 30 kappaletta. Niistä tutkijat onnistuivat saamaan innokkailta keräilijöiltä kahdeksan kappaletta, joista viiden uskotaan olevan peräisin Beethovenin päästä vuosilta 1821–1827.
Hiuksen luonnollinen hajoaminen ja tiedot siitä, kenen hallussa hiuskiehkurat ovat olleet, vakuuttivat Lalueza-Foxin.
”Uskon, että tutkijat saavat vahvistuksen sille, että nämä viisi kiehkuraa ovat todellakin olleet Beethovenin.”
Monia sairauksia
Tutkimuksessa ei saatu selville, miksi Beethoven 28-vuotiaana alkoi kuuroutua niin, että hän oli 45-vuotiaana täysin kuuro.
Sen sijaan dna-tutkimus osoitti, että Beethoven kärsi useasta maksasairaudesta ja hänellä oli PNPLA3-geeni, joka kolminkertaistaa riskin saada jokin maksasairaus.
Lisäksi Beethovenilla oli hepatiitti B, eli viruksen aiheuttama maksatulehdus. Se yhdessä runsaan alkoholinkäytön kanssa on voinut olla yksi syy siihen, miksi Beethoven kuoli ainoastaan 56-vuotiaana.
Vaikka tutkijat eivät kyenneetkään varmasti sanomaan, mitkä kaikki tekijät johtivat Beethovenin kuolemaan, maksasairauksien tutkija Ian Gilbert Liverpoolin yliopistollisesta sairaalasta pitää tuloksia erittäin kiinnostavina.
”Se on kerta kaikkiaan kiehtova salapoliisitarina”, Gilbert toteaa.