Väestömäärä: 10 väkiluvultaan suurinta maata

Maapallon väestö kasvaa jyrkästi, mutta missä maissa väkiluku on suurin? Laadimme luettelon kymmenestä maasta, jotka ovat väestöltään maailman suurimpia.

Maapallon väestö kasvaa jyrkästi, mutta missä maissa väkiluku on suurin? Laadimme luettelon kymmenestä maasta, jotka ovat väestöltään maailman suurimpia.

Shutterstock

Maailman väestömäärä jatkaa kasvuaan, vaikkakin kasvu on hitaampaa kuin aiemmin. Väestön kasvun myötä maapallolla on nyt vajaat kahdeksan miljardia ihmistä, eikä kehitys ei pysähdy tähän. YK:n mukaan väestömäärä on huipussaan vasta, kun maapallolla on 10,4 miljardia ihmistä 2080-luvulla. Valtava nousu johtuu ennen kaikkea lukuisista väkimäärältään suurista valtioista. Katso luettelo 10 maasta, joissa on eniten asukkaita maailmassa.

Kiina

Kiinassa on maailman eniten asukkaita, peräti 1,425 miljardia.

Kiinassa on maailman eniten asukkaita, peräti 1,425 miljardia.

© Shutterstock

Väestömäärä: 1,425 miljardia
Pinta-ala: 9 597 000 neliökilometriä
Kieli: Mandariini, kantoninkiina ja muita

Pian 1,5 miljardilla asukkaallaan Kiina on väkiluvultaan maailman suurin valtio. Suuri asukasmäärä on vuosien varrella johtanut siihen, että kommunistinen puolue on laatinut tiukkoja määräyksiä, kuten niin kutsutun yhden lapsen politiikan. Kiistellyn, vuosina 1980–2016 käytössä olleen politiikan mukaan kaikilla kiinalaispareilla sai olla vain yksi lapsi perhettä kohti.

Lain tarkoituksena oli estää väkilukua kasvamasta, koska kasvua pidettiin muun muassa uhkana taloudelliselle kehitykselle. Kiinan kommunistinen puolue on myös väittänyt, että politiikka oli välttämätön kaikkien maan asukkaiden ruokkimiseksi. Vuodesta 2016 lähtien on kuitenkin ollut laillista saada kaksi lasta perhettä kohti, mutta nyt kaavaillaan, että kolmekin lasta sallittaisiin.

Syy asennemuutokseen on muun muassa näkymä, jonka mukaan Kiinassa on tulevaisuudessa yhä enemmän vanhuksia ja yhä vähemmän nuoria. Lisää lapsia tai ei, moni seikka kuitenkin viittaa siihen, että Kiinan on pian luovutettava väkiluvultaan suurimman valtion titteli eteläiselle naapurilleen Intialle.

Intia

Liikenne Intian suurkaupungeissa on usein sekasortoista.

Liikenne Intian suurkaupungeissa on usein sekasortoista, kun busseja, autoja, moottoripyöriä ja jalankulkijoita riittää. Pelkästään pääkaupunki Delhin alueella asuu 30 miljoonaa ihmistä.

© Shutterstock

Väestömäärä: 1,417 miljardia
Pinta-ala: 3 287 000 neliökilometriä
Kieli: Hindi, englanti ja muita

Intiassa on ihmisiä kaikkialla. Niin sanovat usein ne, jotka ovat vierailleet maassa ensimmäistä kertaa. Puheessa onkin perää. Suuren maan väkiluku on jo hyvin lähellä Kiinaa, ja jos ennusteisiin uskotaan, niin lähiaikoina maan päällä elää enemmän intialaisia kuin kiinalaisia.

Intialaisessa Rajasthanin osavaltiossa asuu lähes 69 miljoonaa ihmistä. Vertailun vuoksi todettakoon, että Ranskassa on noin 67 miljoonaa asukasta.

Intia on kokenut valtavan väestönkasvun viime vuosien aikana. Jos kelataan aikaa taaksepäin vuoteen 1950, väkiluku oli silloin vajaat 400 miljoonaa, mutta nykyään se on noussut yli 1,4 miljardiin.

Lue myös: Maailman suurin valtio

Yhdysvallat

Ihmiset muodostavat Yhdysvaltojen alan

Noin 58 prosenttia asukkaista on valkoisia, 19 prosenttia latinalaisamerikkalaisia ja 12 prosenttia mustia. Loput 11 prosenttia koostuu muun muassa alkuperäiskansoista, Tyynenmeren saarilta lähteneistä sekä muista etnisistä taustoista tulleista.

© Shutterstock

Väestömäärä: 338 miljoonaa
Pinta-ala: 9 833 517 neliökilometriä
Kieli: Amerikanenglanti

Yhdysvalloissa ei asu läheskään yhtä paljon ihmisiä kuin Kiinassa ja Intiassa, mutta Yhdysvaltoja pidetään silti maailman johtavana supervaltana. Laajassa maassa on 338 miljoonaa asukasta, ja suurelle väestölle tunnusmerkillistä on muun muassa se, että se edustaa lukuisia eri etnisiä taustoja.

Itärannikolla New Yorkin metropoli on niin talouden kuin kulttuurinkin keskus, kun taas länsirannikon Kalifornia tunnetaan lähinnä rannoista, palmuista, auringonpaisteesta ja Hollywood-tähdistä. Todellisuus ei tietenkään ole aivan niin mustavalkoinen, ja aurinkoisessa osavaltiossa on paljon muutakin kuin Venice Beach, Beverly Hills ja Rodeo Drive.

Indonesia

Indonesiassa elää paljon muslimeja.

Indonesian pääkaupungissa Jakartassa on noin 35 miljoonaa asukasta. Kuvassa on väkijoukkoja suurkaupungin yhden rautatieaseman laiturilla.

© Shutterstock

Väestömäärä: 275 miljoonaa
Pinta-ala: 1 910 931 neliökilometriä
Kieli: Indonesia

Indonesia on 275 miljoonalla asukkaallaan maailman neljänneksi suurin maa väkiluvun mukaan laskettuna. Saarivaltio sijaitsee Australian ja Kaakkois-Aasian välissä. Indonesian asukkaista 87 prosenttia on muslimeja. Maalla on täten maailman suurin muslimiväestö. Indonesia tunnetaan muun muassa lukuisista tulivuoristaan, Balin lomasaaresta ja Borneon saaresta, jolla elää yhä orankeja.

Lue myös: Maailman suurin kaupunki

Pakistan

Pakistanin väkiluku on maailman viidenneksi suurin.

Intiassa asuu yli viisi kertaa niin paljon ihmisiä kuin Pakistanissa, mutta silti Pakistanin väkiluku on maailman viidenneksi suurin.

© Shutterstock

Väestömäärä: 235 miljoonaa
Pinta-ala: 796 096 neliökilometriä
Kieli: Urdu, pandžjabi, sindhi ja muita

Viidennellä sijalla maailman väkiluvultaan suurimmista maista on Pakistan. Eteläaasialaisessa valtiossa on 236 miljoonaa asukasta. Maan elinhermo on suuri Indusjoki, joka kuljettaa vettä ympäröiville maatalousalueille. Maa tunnetaan myös loisteliaista vuoristoalueistaan mutta valitettavasti myös monista levottomuuksista. Kiistaa on ollut Intian kanssa Kashmirin alueesta, mutta pitkin maata on koettu myös itsemurhapommituksia. Ulkomaalaisten tiedustelupalvelujen mukaan Pakistan on myös useiden terroristiryhmien kotipaikka.

Nigeria

Ihmisjoukko Nigeriassa.

Nigeriassa on Afrikan valtioista eniten asukkaita, 219 miljoonaa. Länsiafrikkalaisessa valtiossa on myös mantereen suurin kaupunki, Lagos.

© Shutterstock

Väestömäärä: 218 miljoonaa
Pinta-ala: 923 768 neliökilometriä
Kieli: Hausa, joruba, englanti

Nigeria on 219 miljoonalla asukkaallaan Afrikan runsasväkisin maa, ja oletettavasti tilanne pysyy samana vielä vuosikausia. Monet tutkijat ennustavat, että maan väestö kaksinkertaistuu ennen vuoden 2050 loppua. Nigeria on viime vuosina kokenut suuren taloudellisen edistyksen, mutta vaikka talous on nousussa, länsiafrikkalaista valtiota leimaavat silti levottomuudet. Etenkin ääri-islamistinen terroristijärjestö Boko Haram on viime vuosina ollut lukuisten hirvittävien iskujen ja sieppausten takana. Tapausten yhteydessä hallitusta on useasti arvosteltu passiivisuudesta ja toimintakyvyttömyydestä.

Lue myös: Maailman pienimmät valtiot

Brasilia

Slummialue Brasilliassa - niin kutsuttu favela.

Paljon ihmisiä asuu Brasilian slummialueilla, niin kutsutuissa faveloissa, jotka sijaitsevat usein vuorenrinteillä suurkaupunkien, kuten Rio de Janeiron ja Sao Paulon, laitamilla.

© Shutterstock

Väestömäärä: 215 miljoonaa
Pinta-ala: 8 516 000 neliökilometriä
Kieli: Portugali

Brasilia on Etelä-Amerikan ja Latinalaisen Amerikan suurin maa niin maantieteellisesti kuin väkiluvunkin mukaan mitattuna. Useimmat yhdistänevät maan jalkapalloon ja upeisiin hiekkarantoihin, mutta sen suurin voimavara on epäilemättä Amazonjoen alue, joka on maailman suurin viidakko.

Brasilian asutus sijoittuu etupäässä rannikoille ja vähemmän sisämaahan. Etelää kohti väestö on pääosin eurooppalaisten jälkeläisiä, kun taas pohjoisosan asukkaat ovat enemmän mustia tai taustaltaan kirjavampia.

Maan suurin turistimagneetti on Rio de Janeiron metropoli Kristus-patsaineen sekä Copacabanan ja Ipaneman kuuluisine rantoineen, kun taas maan talouden keskus ja väestöltään suurin kaupunki on Sao Paulo, jossa on vajaat 22,5 miljoonaa asukasta. Pääkaupungissa Brasiliassa asuu puolestaan vaatimattomammat 4,8 miljoonaa ihmistä.

Bangladesh

Liikennekaaos Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa

Matalan maastonsa ja voimakkaiden monsuunisateidensa takia Bangladeshissa esiintyy rajuja tulvia. Myös pääkaupunki Dhaka kärsii usein tulvista.

© Shutterstock

Väestömäärä: 171 miljoonaa
Pinta-ala: 147 570 neliökilometriä
Kieli: Bengali

Yksittäisiä kaupunki- ja saarivaltioita lukuun ottamatta 171 miljoonan asukkaan ja alle 150 000 neliökilometrin Bangladesh on maailman tiheimmin asuttu maa. Vertailun vuoksi mainittakoon, että Suomessa asuu vajaat 6 miljoonaa ihmistä 338 000 neliökilometrillä.

Banladeshin läpi virtaa kolme jokea, Meghna, Padma ja Brahmaputra, jotka ovat korvaamattoman tärkeitä maataloudelle. Peräti 70 prosenttia maasta on viljeltyä, ja toisin kuin monissa muissa maissa Bangladeshin väestöstä noin 80 prosenttia asuu maaseudulla.

Lue myös: Tanskan suurimmat kaupungit

Venäjä

Venäjällä asuu 145 miljoonaa ihmistä.

Venäjä ei ole valtava maa vain pinta-alansa suhteen. Maan 144 miljoonaa asukasta nostaa sen myös väkiluvultaan maailman yhdeksänneksi suurimmaksi.

© Shutterstock

Väestömäärä: 144 miljoonaa
Pinta-ala: 17 098 246 neliökilometriä
Kieli: Venäjä

Venäjä on maantieteellisesti maailman suurin maa, ja mitä väkilukuun tulee, niin 11 aikavyöhykkeen maa nousee kärkikymmenikköön. Venäläisillä on toisin sanoen merkittävästi enemmän tilaa elämiseen kuin bangladeshilaisilla. Suurin osa Venäjän väestöstä asuu Uralvuoriston länsipuolella, missä sijaitsevat myös Moskovan ja Pietarin suurkaupungit.

Venäjä tunnetaan muun muassa kirjallisista jättiläisistään, kuten Puškin, Fjodor Dostojevski ja Leo Tolstoi, mutta myös säveltäjistään, kuten Pjotr Tšaikovski ja Igor Stravinsky.

Vladimir Putinin noustua presidentiksi vuonna 2000 Venäjä ja länsi ovat vähitellen ajautuneet eri suuntiin. Krimin valtauksen vuonna 2014 ja Ukrainan sodan vuonna 2022 myötä lännen ja Venäjän suhteet ovat heikentyneet entisestään.

Meksiko

Perinteistä tanssia Meksikossa

Kuvassa tanssitaan perinteisen musiikin tahtiin värikkäissä meksikolaisissa kansallispuvuissa. Jos hakeudut julkisille paikoille viikonloppuisin, ei ole lainkaan mahdotonta, että tarjolla on tanssia ja musiikkia.

© Shutterstock

Väestömäärä: 127 miljoonaa
Pinta-ala: 1 964 375 neliökilometriä
Kieli: Espanja

Viimeinen maa listallamme on Meksiko, joka 128 miljoonalla asukkaallaan sijoittuu Brasilian jälkeen Latinalaisen Amerikan ja Etelä-Amerikan runsasväkisimmäksi valtioksi.

Meksiko muodostaa Väli-Amerikan kannaksen pohjoisosan, ja laajassa maassa on useita suuria vuorijonoja. Meksiko on ollut monien intiaanikulttuurien kotipaikka, mutta maata on muovannut myös Espanjan pitkä siirtomaaherruus.

Meksiko on monin tavoin riippuvainen suuresta pohjoisesta naapuristaan Yhdysvalloista, mikä jatkuvasti aiheuttaa kriisejä ja poliittisia kiistoja. Yksi suurista kiistakapuloista on laiton maahanmuutto Latinalaisen Amerikan maista Yhdysvaltoihin Pohjois-Meksikon ja Yhdysvaltain etelävaltioiden, etenkin Texasin, rajamailla.

Yksi pakolaisvirran syistä on köyhyys, työttömyys ja huumekartellien riehunta Meksikossa ja monissa sen eteläisissä naapurimaissa. Hallitus tosin on julistanut sodan kartelleita vastaan, mutta se ei ole kyennyt hillitsemään turvattomuutta ja väkivaltaa monilla maan alueilla.

Lue myös: Maailman pisin joki
Lue myös: Maailman korkein vuori