Shutterstock

Tyydytys onnellistaa

Sähköimpulssien ja hormonien räjähdys saa melkein kuin poistumaan omasta kehosta ja panee liikkeelle nautinnollisen aallon.

Aivotoiminta vilkastuu vähitellen seksin aikana ja saavuttaa huippunsa, kun saadaan orgasmi.

Asia kävi ilmi tutkimuksessa, jossa kartoitettiin orgasmin saavien naisten aivoja toiminnallisella magneettikuvauksella.

Lisäksi vereen vapautuu valtavasti erilaisia hormoneja, kuten oksitosiinia, jolla on tärkeä osa rakkauden tuntemisessa, ja opioideja, joiden vaikutus muistuttaa kokaiinin ja heroiinin kaltaisten euforisoivien aineiden aikaansaamaa huumausta.

Lopputulos on onnen tunne, joka vyöryy aivojen ja elimistön läpi.

Orgasmissa aivot kylpevät hormoneissa

Aivot lisäävät empaattisuutta

Syvällä aivokuoressa sijaitseva aivosaari toimii tutkimusten mukaan jatkuvasti vilkkaammin, kun kiihottuminen on johtamassa tyydytykseen. Kun orgasmi on saatu, aivosaari alkaa rauhoittua. Alueella on suuri merkitys paitsi itsetuntemukselle myös toisten tunteiden ymmärtämiselle.

Claus Lunau & Shutterstock

Kipukynnys nousee korkealle

Aivorungon keskiviivatumakkeissa on enemmän serotoniini-hermoja kuin missään muualla aivoissa. Serotoniini-hermot osallistuvat muun muassa kipuärsykkeiden vaimentamiseen ja toimivat vilkkaasti orgasmin aikana. Tyydytyksen ansiosta kipukynnys voi olla 100 prosenttia korkeampi.

Claus Lunau & Shutterstock

Nautinto leviää hermoston kautta

Myös VTA-alueeksi kutsuttu ventraalinen keskiaivojen peitealue sisältää enimmäkseen dopamiinihermoja, jotka ulottuvat muihin aivojen osiin. Näillä hermoilla on tärkeä osuus palkitsemisessa ja riippuvuuden syntymisessä, ja orgasmin tullessa ne toimivat vilkkaasti taaten tyydytyksen.

Claus Lunau & Shutterstock

Tajunta tuntuu irtoavan kehosta

Päälakilohkossa sijaitsevan kulmapoimun toiminta saavuttaa huippunsa orgasmin aikana. Alue on todettu keskeiseksi niin sanotuissa kehostapoistumiskokemuksissa. Kulmapoimu on kuitenkin aktiivinen myös esimerkiksi silloin, kun ajatukset karkaavat omille teilleen ja huomio kääntyy toisaalle.

Claus Lunau & Shutterstock

Rytmi on tärkeää

Kuva siitä, kuinka orgasmi syntyy, on vielä epäselvä, mutta rytmi näyttelee ilmeisesti tärkeää osaa.

Eri aisti-ärsykkeiden vahva rytminen syke saattaa tavallaan vaivuttaa transsiin, joka huipentuu kiihotuksen laukeamiseen tyydytyksenä.

On esitetty, että kyky liikkua rytmikkäästi on ollut miljoonia vuosia seksuaalivalinnan kriteeri.

Toisin sanoen hyvästä rytmitajusta ja koordinaatiokyvystä on ollut etua kilpailussa lisääntymiskumppaneista.

Siihen voi liittyä oletus, että kyky liikuttaa kehoa rytmikkäästi on merkki hyvästä terveydestä ja kunnosta.

Uusi seksiasento on yksi tehokkaimmista keinoista edistää orgasmin saamista sekä miehillä että naisilla.

© Shutterstock

Tutkijoiden 3 vinkkiä: Orgasmi vaatii koko kehon yhteistyötä

Onko sinun tai partnerisi vaikea saada orgasmia? Ongelmaan voi löytyä ratkaisu korvista, silmistä, äänihuulista – ja tietenkin sormista ja suusta. Tässä tutkijoiden 3 vinkkiä orgasmiin.

Esileikki valmistaa aivoja

Orgasmin saaminen vaatii, että aivot ovat vastaanottavaiset. Sellaisiksi ne viritetään ärsyttämällä eri aisteja. Laajan tutkimuksen mukaan musiikki ja kynttilänvalo parantavat naisten mahdollisuuksia saada orgasmi, ja kumpaakin sukupuolta auttaa rakkaudentunnustus.

Vaihtelu tepsii melkein aina

Suuri kyselytutkimus paljasti, että vain puolet naisista saa orgasmin, jos rakastelu on pelkkää vaginayhdyntää. Osuus nousee 73 prosenttiin, jos seksiaktiin kuuluu myös sormilla kiihottaminen, ja suuseksin lisääminen touhuihin nostaa prosenttiluvun 86:een.

Avoimuus takaa hyvän seksin

Jokaisen aivoilla on omanlaisensa tie nautintoon ja orgasmiin, eikä sitä tunne kukaan muu. Tutkitusti seksi koetaan useammin tyydyttäväksi silloin, kun partnerien ei tarvitse arvailla toistensa toiveita ja tarpeita. Orgasmin mahdollisuudet paranevat, kun kumpikin opastaa toistaan.