Tutkimuslöytö voi pelastaa monen näkökyvyn

Alzheimer-potilaat ja diabeetikot kärsivät usein heikentyneestä näkökyvystä, koska heidän verkkokalvoiltaan puuttuu tärkeä ainesosa. Nyt tutkijat ovat keksineet ongelmaan ratkaisun.

Uuden tutkimuksen myötä voidaan toivottavasti normalisoida verkkokalvon DHA-pitoisuutta ja ehkäistä ja hoitaa verkkokalvo-ongelmia.

© Shutterstock

Ei ole sattumaa, että kaloilla on hyvä näkö. Kalojen haukankatse johtuu elintärkeistä omega-3-rasvahapoista, joista erityisesti DHA- eli dokosaheksaeenihapoilla on ratkaiseva merkitys näkökyvyn kannalta.

Tutkimuksissa on osoitettu, että diabetesta, Alzheimerin tautia, kosteaa silmänpohjan ikärappeumaa ja muutamaa muuta tautia sairastavilla verkkokalvon DHA-pitoisuus on hyvin alhainen, mikä johtaa ennen pitkää näkökyvyn ongelmiin eli retinopatioihin.

Ei pääsyä verkkokalvolle

Verkkokalvon DHA-pitoisuuden kasvattaminen kalaa tai kalaöljyä syömällä on ollut mahdotonta, sillä DHA-hapot eivät pysty ohittamaan niin kutsuttua veri-verkkokalvoestettä.

Kalassa ja monissa kalaöljyvalmisteissa DHA-hapot ovat luonnollisessa triglyseridi-muodossaan (triasyyliglyseroli eli TAG), joka tuo mukanaan monia terveyshyötyjä muualla elimistössä, mutta tämän muotoiset DHA-hapot (TAG-DHA) eivät pääse verestä verkkokalvolle saakka.

Parannellut omega-3-rasvahapot

Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä on nyt löytänyt ongelmaan ratkaisun. Ryhmä muokkasi DHA-rasvahappoja niin, että happojen kemiallinen koostumus muuttui, jolloin ne pystyvät ohittamaan veri-verkkokalvoesteen.

Uuden muotoiset DHA-hapot ovat nimeltään lysofosfolipidi-DHA-happoja (LPC-DHA), ja niiden on hiirillä tehdyissä kokeissa osoitettu kasvattavan verkkokalvon DHA-happojen määrää. Tutkimus julkistettiin maaliskuussa vuosittain järjestettävässä American Society for Biochemistry and Molecular Biology -järjestön konferenssissa.

DHA-happojen määrä kasvoi 96 prosenttia

Tutkimuksessa hiirille annettiin LPC-DHA-happoja kuuden kuukauden ajan, mikä kasvatti niiden verkkokalvojen DHA-happojen määrää 96 prosentilla. Tutkijoiden mukaan verkkokalvojen rakenne ja toiminta olivat säilyneet ennallaan.

”Verkkokalvon DHA-pitoisuuden kasvattamisessa LPC-DHA on parempi vaihtoehto kuin TAG-DHA. Tämä saattaa olla tärkeä havainto lukuisien retinopatioiden hoidon kannalta. Uusilla hapoilla voidaan kenties hoitaa ja ehkäistä esimerkiksi Alzheimerin tautiin ja diabetekseen liittyviä verkkokalvon ongelmia”, toteaa tutkimuksen johtaja Sugasini Dhavamani Illinois'n yliopistosta.

Tärkeä rooli aivoihin lähtevien viestien lähettämisessä

Terveessä ja hyvin toimivassa silmässä DHA-hapot tukevat valoa aivoihin lähetettäviksi signaaleiksi muuntavien fotoreseptoreiden toimintaa. Jos verkkokalvolla ei ole tarpeeksi DHA-happoja, kalvo ei toimi normaalisti, ja näkökyky heikkenee.

Uuden tutkimuksen myötä voidaan toivottavasti normalisoida verkkokalvon DHA-pitoisuutta ja ehkäistä ja hoitaa verkkokalvo-ongelmia. Hiirten saama omega-3-rasvahappojen määrä vastaisi ihmisellä 250–500 milligrammaa rasvahappoja päivässä, mikä vastaa nykyistä omega-3-rasvahappojen päivittäistä saantisuositusta.