Shutterstock
Overvægt

Tutkijoiden havainto voi estää kilojen kertymistä laihdutuksen jälkeen

Saksalaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat tekivät hiirikokeissa havainnon, jonka avulla voidaan kenties estää painon jojoilua.

”Kannattaa syödä vähemmän kuin kuluttaa” – painonpudotuksen perusperiaate kuulostaa yksinkertaiselta, mutta tosielämässä asia on huomattavasti mutkikkaampi.

Useimmat joskus laihduttaneet tietävät, että pudotut kilot hiipivät helposti takaisin.

Evoluutio on nimittäin miljoonien vuosien aikana ohjelmoinut aivot pitämään tiukasti kiinni rasvavarastoista, jotta yksilö vain pysyisi hengissä, ja ne vastustavat tiukasti pyrkimyksiä päästä kiloista eroon.

Saksalaisen Max Planckin instituutin ja Harvardin lääketieteellisen tiedekunnan tutkijoiden hiirillä tekemä havainto voi kuitenkin johtaa tulevaisuudessa uusiin keinoihin hoitaa lihavuutta.

Aiemmat tutkimukset osoittavat, että puolella laihdutuskuurilla painoa pudottaneista kilot kertyvät takaisin jo parissa vuodessa, ja jopa 80 prosenttia palaa lähtöpainoonsa viiden vuoden kuluessa.

Saksalaisessa tutkimuksessa haluttiinkin selvitettiin, miten painonpudotus vaikuttaa aivoihin pitkällä aikavälillä.

"Aiemmin on keskitytty pääasiassa laihduttamisen lyhytaikaisiin vaikutuksiin", Max Planckin instituutin tutkija Henning Fenselau toteaa lehdistötiedotteessa.

Nälkäviestintä vilkastui

Tutkijat panivat hiiret laihdutuskuurille ja tarkkailivat sitten niiden aivojen verenkiertoa ja erityisesti AgRP-neuroneiksi kutsuttuja hermosolujen ryhmää, jonka tiedetään säätelevän nälän tunnetta.

AgRP-hermosolut sijaitsevat väliaivojen pohjaosassa aivojen hypotalamukseksi kutsutulla alueella. Hypotalamus muun muassa ohjaa hormonien erittymistä.

Kokeiden aikana tutkijat havaitsivat, että hiirten aivoissa AgRP-neuroneita stimuloivat hermoradat lähettivät enemmän signaaleita, kun hiiret olivat dieetillä. Tämä keskeinen muutos myös näkyi vielä pitkään laihdutuskuurin jälkeenkin.

Faktaa rasvasta:

Tutkijat onnistuivat myös vaikuttamaan kohdistetusti AgRP-neuroneita aktivoiviin hermoratoihin, jolloin hiirten paino nousi merkittävästi vähemmän laihdutuskuurin jälkeen.

"Tämä voi avata mahdollisuuden vähentää jojo-vaikutusta," tutkija Henning Fenselau sanoo lehdistötiedotteessa.

Fenselau tutkimusryhmineen uskoo, että tutkimus voi syventää käsitystä aivoissa nälkäneuroneita stimuloivista mekanismeista, jotka voivat johtaa pitkäkestoiseen voimistuneeseen nälän tunteeseen, kun energiansaantia rajoitetaan.

Tutkijat toivovatkin, että tulosten avulla voidaan jatkossa kehittää lihavuuden hoitoa.

"Pitkän aikavälin tavoitteemme on löytää hoitokeinoja, jotka auttavat pysymään tavoitepainossa laihduttamisen jälkeen," Fenselau toteaa.