Tutkijat varoittavat: Äidin alkoholinkäyttö voi näkyä lapsen kasvoissa

Tutkijoiden mukaan äidin raskauden aikana ja jo ennen sitä juoma alkoholi vaikuttaa lapsen ulkonäköön. Jo pieni kulutus voi näkyä kasvonpiirteissä.

Alkoholi raskauden aikana vahingoittaa lasta.

Äidin raskausaikana nauttima alkoholi voi tunnetusti vahingoittaa lasta. Itse asiassa riski on olemassa jo ennen hedelmöitystä.

© Shutterstock

On tunnettu tosiasia, että naisen raskauden aikainen alkoholinkäyttö vaarantaa lapsen normaalin kehityksen. Lukuisat tutkimukset osoittavat esimerkiksi, että sikiön aivot voivat vaurioitua.

Sen sijaan se, että jo hyvin pienet alkoholimäärät ovat haitallisia sikiölle, ei ole ole yhtä hyvin tiedossa. Äiti voi ylittää riskirajan nauttimalla joka päivä pienen lasillisen viiniä tai pullollisen olutta. Itse asiassa silläkin, juoko äiti ennen raskauden alkua, on merkitystä.

Asia kävi ilmi Alankomaissa tehdyssä tutkimuksessa, joka paljasti myös muuta mielenkiintoista.

Tulosten valossa näyttää siltä, että äidin alkoholinkäyttö voi vaikuttaa lapsen ulkonäköön eli hänen kasvonpiirteisiinsä, vaikka se olisi hyvinkin kohtuullista.

Kasvot ovat kehityksen peili

Tutkimus vihjaa, että ulkonäkö heijastaa paitsi lapsen terveydentilaa myös hänen kehityskykyään. Jos alkoholi on vaikuttanut sikiöön haitallisesti, on todennäköistä, että lapsi kehittyy normaalia hitaammin ja kärsii erilaisista ongelmista ja häiriöistä.

”Minulla on tapana kutsua kasvoja terveyden peiliksi, sillä ne heijastavat lapsen yleistä terveydentilaa”, toteaa alankomaalaisen Erasmus-yliopiston lääketieteellisen keskuksen apulaisprofessori Gennadi Roštšupkin EurekAlertin verkkouutisessa ja jatkaa:

”Sikiön altistuminen alkoholille voi vaikuttaa merkittävästi kehitykseen, ja jos äiti juo jatkuvasti, seurauksena saattaa olla FASD (fetal alcohol spectrum disorders, alkoholin aiheuttamien sikiövaurioiden kirjo), joka näkyy myöhemmin lapsen kasvoissa.”

Hyvin tunnetut tuntomerkit

Tutkijat selvittivät, kuinka äidin alkoholinkäyttö raskauden aikana ja ennen sitä vaikutti lapsen ulkonäköön muun muassa tekoälyn avulla.

Muutokset kasvojen muodossa

Kuvat esittävät lapsia, joiden äiti oli juonut alkoholia ennen raskautta (kuva 1), kolmen ensimmäisen raskauskuukauden aikana (2a) ja koko raskauden ajan (2b). Punainen väri ilmentää kasvojen sisäänpäin suuntautuvia muutoksia (litistymistä) millimetreinä. Sininen väri puolestaan havainnollistaa kasvojen kasvua.

© Human Reproduction Journal

Tuhansien 9–13-vuotiaiden lasten kasvokuvat analysoitiin. Ne olivat peräisin laajasta alankomaalaisten lasten seurantatutkimuksesta, joka tunnetaan nimellä Generation R Study.

”Mitä enemmän äiti oli käyttänyt alkoholia ennen synnytystä, sitä selvemmin sen vaikutukset tulivat esiin 9-vuotiaiden kasvoissa”, toteaa tutkija Xianjing Liu ja jatkaa:

”Tyypillisiä piirteitä ovat pystynenä, lyhyt nenä, käyrä leuka ja sisäänpäin kääntyneet silmäluomet.”

Tutkimus antoi uutta tietoa raskauden aikaisen alkoholinkäytön riskirajasta: jo 12 grammaa viikossa voi muuttaa lapsen ulkonäköä.

Yhteys ei ollut yhtä selvä 13-vuotiailla. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin syytä olettaa, että heidänkin terveytensä on kärsinyt alkoholista, jolle he altistuivat ennen syntymäänsä.