Tulosten valossa näyttää siltä, että äidin alkoholinkäyttö voi vaikuttaa lapsen ulkonäköön eli hänen kasvonpiirteisiinsä, vaikka se olisi hyvinkin kohtuullista.
Kasvot ovat kehityksen peili
Tutkimus vihjaa, että ulkonäkö heijastaa paitsi lapsen terveydentilaa myös hänen kehityskykyään. Jos alkoholi on vaikuttanut sikiöön haitallisesti, on todennäköistä, että lapsi kehittyy normaalia hitaammin ja kärsii erilaisista ongelmista ja häiriöistä.
”Minulla on tapana kutsua kasvoja terveyden peiliksi, sillä ne heijastavat lapsen yleistä terveydentilaa”, toteaa alankomaalaisen Erasmus-yliopiston lääketieteellisen keskuksen apulaisprofessori Gennadi Roštšupkin EurekAlertin verkkouutisessa ja jatkaa:
”Sikiön altistuminen alkoholille voi vaikuttaa merkittävästi kehitykseen, ja jos äiti juo jatkuvasti, seurauksena saattaa olla FASD (fetal alcohol spectrum disorders, alkoholin aiheuttamien sikiövaurioiden kirjo), joka näkyy myöhemmin lapsen kasvoissa.”
Hyvin tunnetut tuntomerkit
Tutkijat selvittivät, kuinka äidin alkoholinkäyttö raskauden aikana ja ennen sitä vaikutti lapsen ulkonäköön muun muassa tekoälyn avulla.
Tuhansien 9–13-vuotiaiden lasten kasvokuvat analysoitiin. Ne olivat peräisin laajasta alankomaalaisten lasten seurantatutkimuksesta, joka tunnetaan nimellä Generation R Study.
”Mitä enemmän äiti oli käyttänyt alkoholia ennen synnytystä, sitä selvemmin sen vaikutukset tulivat esiin 9-vuotiaiden kasvoissa”, toteaa tutkija Xianjing Liu ja jatkaa:
”Tyypillisiä piirteitä ovat pystynenä, lyhyt nenä, käyrä leuka ja sisäänpäin kääntyneet silmäluomet.”
Tutkimus antoi uutta tietoa raskauden aikaisen alkoholinkäytön riskirajasta: jo 12 grammaa viikossa voi muuttaa lapsen ulkonäköä.
Yhteys ei ollut yhtä selvä 13-vuotiailla. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin syytä olettaa, että heidänkin terveytensä on kärsinyt alkoholista, jolle he altistuivat ennen syntymäänsä.