Shutterstock
Solens stråler hjælper dig med at danne D-vitamin

Tutkijat: Tällä ryhmällä D-vitamiini imeytyy heikommin

Yli 16 000 koehenkilön verinäytteitä analysoimalla tutkijat ovat selvittäneet, että erityisesti yksi tekijä voi heikentää D-vitamiinin imeytymistä.

Tämä ihmeaine tehostaa vastustuskykyä, säätelee kalsiumin määrää veressä ja pitää luut ja hampaat vahvoina.

D-vitamiini on pieni, huomaamaton molekyyli, jolla on suuri rooli monissa elimistön tärkeimmissä toiminnoissa, ja siksi tämän rasvaliukoisen vitamiinin puute voi vaikuttaa merkittävällä tavalla terveyteen.

Uusi Harvard Medical Schoolin tekemä tutkimus osoittaa, että erityisesti eräs piirre voi vaikuttaa D-vitamiinin imeytymiseen elimistössä.

Suurin tutkimus aiheesta

Tutkimuksen julkaisivat Brigham and Women’s Hospital -sairaalan tutkijat, jotka kävivät uudelleen läpi erään kaikkien aikojen suurimman ja pitkäkestoisimman D-vitamiiniin liittyvän tutkimuksen tietoja. Kysessä oli yhdysvaltalainen, niin kutsuttu VITAL-tutkimus.

Siinä tutkijat seurasivat 26 000 yli 50-vuotiasta yhdysvaltalaista, jotka ottivat päivittäin viiden vuoden ajan D-vitamiinilisän. Tarkoituksena oli tutkia, vähentääkö D-vitamiinilisä esimerkiksi syöpien tai sydän- ja verisuonitautien riskiä. Osallistujilla ei ollut syöpää tai sydän- ja verisuonitauteja ennen tutkimusta.

Verinäytteet avainasemassa

Alkuperäisessä tutkimuksessa oli osoitettu, että D-vitamiinin saannilla oli erilaisia terveyshyötyjä, mutta vain niiden kohdalla, joiden painoindeksi oli alle 25 – eli niillä, jotka eivät olleet ylipainoisia.

Siksi Brigham and Womens' Hospitalin tutkijat päättivät tarkastella lähemmin pienempää 16 000 koehenkilön alaryhmää, jolta oli otettu verinäytteet tutkimuksen alussa ja kahden vuoden jälkeen.

Tutkijat tarkastelivat D-vitamiinin kokonaismäärää veressä mutta myös pienempiä biomarkkereita, jotka kertovat enemmän vitamiinin imeytymisestä esimerkiksi kalsiumin ja lisäkilpirauhashormonin määrän kautta.

Mitä D-vitamiini on?

Tutkijat: "Merkittävä ero"

Tutkijat havaitsivat, että D-vitamiinilisä näytti kasvattavan niiden biomarkkereiden määrää, jotka liittyvät D-vitamiinin imeytymiseen – koehenkilön painosta riippumatta. D-vitamiini näytti kuitenkin imeytyvän heikommin niillä, joiden painoindeksi oli korkea.

"Kahden vuoden jälkeen ero oli merkittävä: D-vitamiinilisän vaikutus oli heikompi niillä, joiden painoindeksi oli korkea", selittää tutkimusta tekemässä ollut Harvard School of Public Healthin apulaisprofessori Deirdre Tobias lehdistötiedotteessa.

Näissä elintarvikkeissa on D-vitamiinia

Voi selittää tärkeän eron ilmaantuvuudessa

Tulokset antavat osviittaa siitä, että D-vitamiinin vaikutus elimistössä voi olla aiemmin uskottua suurempi. Näin sanoo tutkimuksessa mukana ollut tutkija Joann E. Manson.

"Tämä tutkimus selittää, miksi kuolemaan johtavissa syövissä, autoimmuunisairauksissa ja muissa taudeissa on 30–40 prosentin lasku niiden kohdalla, jotka käyttävät D-vitamiinilisää, mutta hyödyt ovat pienempiä niillä, joiden painoindeksi on korkea" tutkija selittää ja lisää, että kenties tulevaisuudessa ihmiset hyötyvät vielä enemmän henkilökohtaisesta, heille räätälöidystä D-vitamiinin annostelusta.

Tutkijat eivät kertoneet, millainen D-vitamiinin annostuksen ylipainoisilla tulisi olla.