Shutterstock

Tutkijat selvittivät käänteisen déjà-vun mysteerin

Tämä outo ilmiö voi esiintyä tilanteessa, jonka pitäisi olla tuttu, mutta joka vaikuttaa hyvin vieraalta.

Kognitiivisten omituisuuksien ja popkulttuuriviittausten maailmassa ilmiö nimeltä ”jamais-vu” saa epätodennäköisen mutta mieleenpainuvan ruumiillistuman Bart Simpsonin kirjoittaessa yhtä ja samaa lausetta Springfieldin koulun liitutaululle legendaarisessa Simpsonit-televisiosarjassa.

Jokainen meistä on varmaankin yrittänyt sanoa yhtä sanaa yhä uudelleen ja uudelleen, kunnes se oudosti menettää merkityksensä.

Ja juuri sitä jamais-vu on.

Jamais-vu on tunne, että jokin, jonka tunnet hyvin, on yhtäkkiä täysin vierasta. Vastaavasti déjà-vu on tunne siitä, että uusi tilanne onkin jo aiemmin koettu.

Skotlantilaisen St Andrewsin yliopiston ja ranskalaisen Grenoblen teknillisen yliopiston tutkijat ovat 15 vuoden ajan perehtyneet jamais-vu-ilmiöön. Tutkijoiden mukaan jamais-vu ei ole niin yleinen kuin déjà-vu.

Vuonna 2003 yksi tutkijoista huomasi, että rivit, joita häntä oli pyydetty lukiossa toistuvasti kirjoittamaan rangaistukseksi, herättivät hänessä oudon tunteen siitä, että hän ei todellisuudessa ollut luokkahuoneessa kirjoittamassa sanoja taululle.

Tavalliset sanat ”eivät tuntuneet todellisilta”

Arjessa jamais-vu-ilmiön voi saada aikaan toistamalla jotain tai tuijottamalla pitkään johonkin.

Niinpä tutkijat pyysivät opiskelijoita kirjoittamaan saman sanan – esimerkiksi ”ruoho” – yhä uudelleen ja uudelleen mahdollisimman nopeasti. He kertoivat opiskelijoille, että he saivat lopettaa, jos heidän käteensä sattui, jos he kyllästyivät – tai jos heille tuli outo tunne.

70 prosenttia opiskelijoista pysähtyi ainakin kerran 12 yrityksen aikana, koska heillä oli outo tunne, joka vastasi jamais-vu-ilmiön määritelmää. Tämä tapahtui yleensä minuutin kuluttua tai sen jälkeen, kun sana oli kirjoitettu 33 kertaa.

Opiskelijat kuvailivat, että ”sanat menettävät merkityksensä, mitä enemmän niitä katsoo” ja ”sanat eivät tuntuneet todellisilta, koska näyttää siltä, ettei se ole enää oikea sana”.

Tarpeeton toisto saa aivot suistamaan sinut raiteiltaan

Jos siis pyydät jotakuta toistamaan jotakin yhä uudelleen, hän huomaa usein, että siitä tulee merkityksetöntä ja hämmentävää.

Tutkijoiden mukaan tämä voi johtua siitä, että aivot auttavat meitä välttämään tarpeetonta toistoa saamalla jonkin asian, johon keskitymme liikaa, näyttämään epätodelliselta.

”Jamais-vu on merkki siitä, että jostakin asiasta on tullut liian automaattista, liian sujuvaa, liian toistuvaa. Se auttaa meitä hyppäämään ulos nykyisestä prosessistamme, ja epätodellisuuden tunne on itse asiassa aivojen tekemä todellisuustarkastus”, kirjoittavat tutkimuksen pääkirjoittajat psykologian lehtori Akira O'Connor ja kognitiivisen neuropsykologian professori Christopher Moulin lehdistötiedotteessa.

Vaikka jamais-vu voi tuntua epämiellyttävältä ja oudolta, ilmiö siis varmistaa, että suuntaamme huomiomme sinne, missä sitä tarvitaan, emmekä eksy toistuviin tehtäviin liian pitkäksi aikaa.