Shutterstock

Tutkijat ratkaisivat tukkamysteerin

Geneettinen muutos voi olla syynä taltuttamattomaan tukkaan, todetaan tuoreessa tutkimuksessa.

Kuivien ja kiharaisten hiussuortuvien muodostamia takkuja on lähes mahdotonta suoria.

Useimmille vanhemmille lasten takkutukat ovat ikävä tuttu juttu, joka pilaa monen perheen aamurauhan.

Joillakuilla takut ovat niin vaikeita, että kyseessä on todellinen kärsimys. Hiuksia ei vaan saa suoraksi millään konstilla.

Taltuttamattomien hiusten ongelmaa kutsutaan englanniksi nimellä Uncombable Hair Syndrome, UHS, eli kampaamattomien hiusten syndrooma. Nyt Bradfordin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet syytä siihen.

Yksi geeni ratkaisee

UHS on usein vaaleahiuksisten lasten ongelma. Villit hiukset vaivaavat lapsia kolmen kuukauden iästä aina 12-vuotiaaksi asti, ja ongelmat katoavat usein sitä mukaa kuin lapset aikuistuvat.

Vaikka ilmiö on ollut tutkijoille tuttu jo 1970-luvulta asti, sitä ei ole aiemmin tutkittu laajasti.

Uncombable hair syndrome lähikuva

UHS-syndroomasta kärsivät usein vaaleahiuksiset lapset. Heidän hiuksensa sojottavat suoraan ylöspäin hiuspohjasta, eikä hiuksia pysty kampaamaan litteiksi.

© Wikimedia Commons

Tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin 107:ää lasta eri puolilta maailmaa. Lapsilla epäiltiin UHS-syndroomaa. He eivät olleet sukua keskenään.

Tutkijat havaitsivat, että lapsista kaikkiaan 76:lla on mutaatio geenissä PAD13, joka ohjaa hiuksiin ja keratiiniin tarvittavan proteiinin muodostumista.

Samalla havaittiin myös, että lasten molemmat vanhemmat olivat mutatoituneen geenin kantajia, vaikka he itse eivät välttämättä kärsineet syndroomasta.

Tutkijoiden mukaan havainto on tärkeä, sillä se auttaa ymmärtämään normaaliin hiustenkasvuun liittyviä mekanismeja ja sitä, miten eri proteiinit määräävät hiusten muodon.

Tutkijat toivovat myös, että havainnon ansiosta harvinainen hiussairaus voidaan tulevaisuudessa diagnosoida geenitestillä.