Tutkijat ovat löytäneet mahdollisen yhteyden kännykkäpuheluiden ja korkean verenpaineen välillä

Tutkijat seurasivat yli 200 000 ihmisen elämää usean vuoden ajan. Nyt he ovat löytäneet mahdollisen yhteyden mobiilipuheluiden keston ja korkean verenpaineen välillä.

Sydänvaivat
© Shutterstock

Noin 1,3 miljardia ihmistä maailmassa kärsii korkeasta verenpaineesta, ja lähes puolet heistä ei edes tiedä sitä itse.

Korkea verenpaine on yksi suurimmista syistä sydän- ja verisuonisairauksiin ja varhaisiin kuolemiin.

Siksi tutkijat ja lääkärit eri puolilla maailmaa yrittävät selvittää myös hiljaiseksi tappajaksi kutsun verenpaineen syitä.

Nyt kiinalainen tutkijaryhmä on havainnut mahdollisen yhteyden kännykkäpuheluiden minuuttimäärän ja korkean verenpaineen riskin välillä.

Tutkimus on julkaistu Euroopan kardiologien järjestön European Heart Journal -lehdessä.

Tutkimuksessa käytettiin laajaa UK Biobank -biolääketieteellistä tietokantaa, johon on koottu kaikkiaan 212 046 aikuisen tiedot 12 vuoden ajalta. Seurattavat henkilöt olivat 37–73-vuotiaita.

Tiedot henkilöiden mobiilipuhelimen käytöstä, vastaanotetuista ja itse soitetuista puheluista, kerättiin kyselylomakkeella, josta tutkijat saivat myös tietoja siitä, miten paljon henkilöt käyttivät viikossa ja vuodessa langattomia kuulokkeita ja muita handsfree-laitteita.

Henkilöt, jotka puhuivat kännykkäpuhelun vähintään kerran viikossa, luokiteltiin mobiilikäyttäjiksi.

Minuuttimäärä ratkaisee

Yhdelläkään tutkimuksen koehenkilöistä ei ollut korkea verenpaine tutkimuksen alussa. 12 vuoden kuluttua seitsemän prosenttia heistä, eli 13 984, kärsi korkeasta verenpaineesta.

Tulokset osoittavat, että mobiilikäyttäjillä on seitsemän prosenttia muita suurempi riski saada korkea verenpaine kuin niillä, jotka eivät puhuneet kännykkään. Luvuista selvisi myös toinen yllättävä yhteys.

Henkilöillä, jotka puhuivat viikossa kännykkään 30 minuuttia tai pidempään, korkean verenpaineen riski oli 12 prosenttia suurempi kuin niillä, jotka viettivät alle 30 minuuttia viikossa kännykkäpuheluiden parissa.

Tulokset olivat samanlaiset miehillä ja naisilla.

”Minuuttimäärä, jonka ihminen puhuu kännykkään, vaikuttaa sydämen terveyteen”, selittää tutkimuksen johtaja, Kiinassa Guangzhoussa toimivan Southern Medical Universityn professori Xianhui Qin lehdistötiedotteessa.

Qin korostaa, että yhteyden vahvistamiseen tarvitaan vielä lisää tutkimuksia, mutta tähänastisten tulosten valossa näyttää siltä, että puhelimen langattomien lisälaitteiden ja korkean verenpaineen välillä ei ole yhteyttä.

Silti tutkijat antavat neuvon.

”Tuloksemme viittaavat siihen, että kännykkäpuhelut eivät lisää korkean verenpaineen riskiä, kunhan viikoittainen puheluaika on alle puoli tuntia”, professori Qin selittää.

”Tulosten vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin vielä lisää tutkimuksia, mutta nyt näyttää siltä, että sydämen terveyden vuoksi kännykkäpuhelut kannattaa rajoittaa minimiin”, Qin toteaa lehdistötiedotteessa.