Shutterstock
halaus, tutkimus, hyvä

Tutkijat löysivät täydellisen halauksen reseptin

Tutkimusten mukaan halauksessa ratkaisee yksi asia.

Hyvä halaus kestää viidestä kymmeneen sekuntia, ja miehet pitävät eniten halauksista, joissa toinen käsi menee hartian yli ja toinen käsivarren alta. Näin todetaan uudessa tutkimuksessa.

Koronan aikana halaukset ovat jääneet vähiin, joten nyt saattaakin tuntua siltä, että halaamista pitää harjoitella.

Onneksi Lontoon yliopiston tutkijat ovat paneutuneet asiaan ja selvittäneet täydellisen halauksen reseptin, joka tuottaa kummallekin osapuolelle parhaimman olon.

Tutkimus perustuu kahteen kokeeseen, joissa kummassakin saatiin samansuuntaisia tuloksia. Tärkeintä halauksessa on se, että se kestää riittävän pitkään.

Toinen kokeista suoritettiin sisätiloissa laboratoriossa, missä 48 vapaaehtoista iältään 18–43-vuotiasta naista sai halata yhtä naispuolista tutkijaa.

Vapaaehtoisten silmät oli peitetty. Tutkija halasi naisia joko niin, että toinen käsivarsi meni halattavan hartioiden yli ja toinen käsivarren alta (risti), tai sitten toisen osapuolen kädet tulivat kaulan ympäri ja toisen vyötärölle (kaula-vyötärö).

Toisessa kokeessa tutkijat jalkautuvat yliopiston alueelle ja pyysivät satunnaisia ystävyksiä tai rakastavaisia halaamaan toisiaan. Pareihin kuului sekä samaa sukupuolta että eri sukupuolta olevia.

halaus, koe, tutkimus

Vasen: Risti. Oikea: Kaula-vyötärö.

© Acta Psychologica

Kummassakin kokeessa selvisi, että halauksen laatuun vaikutti eniten sen kesto. Täydellinen halaus kestää viidestä kymmeneen sekuntia.

Vapaaehtoiset koehenkilöt eivät pitäneet lyhytkestoisista halauksista, pahimpia olivat halaukset, jotka kestivät vain sekunnin.

Sillä, miten kädet menivät halauksessa (ristiin tai kaula-vyötärö), ei ollut niin suurta merkitystä halauksen laatuun. Miehet, jotka halasivat toisia miehiä, pitivät enemmän siitä, että kädet menivät halatessa ristiin.

Tutkijat huomauttavat, että tutkimus suoritettiin Isossa-Britanniassa. Se, miten halaus koetaan, riippuu paljon henkilön kulttuuritaustasta.