Tutkija perustaa kyynelpankin

Pakastettuja ihmiskyyneleitä sisältävä pankki palvelee tutkijoita eri puolilla maailmaa. Sen avulla voi selvitä, miksi ihminen itkee.

Kyyneleet – kyynelpankki auttaa selvittämään, miksi itkemme.

Israelilainen tutkija aikoo perustaa kyynelpankin, jotta hän pääsee tutkimaan ihmiskyyneleiden sisältämiä miljardeja molekyylejä.

© I love images/Getty Images

Tieteessä tiedetään hämmästyttävän vähän niistä suolaisista tipoista, joita silmistä vierii, kun tunteet ottavat vallan.

Nyt kyyneleiden salat aikoo selvittää israelilainen tutkija Noam Sobel, joka on perustamassa kyynelpankkia. Se voisi auttaa selvittämään, mikä merkitys on niillä miljardeilla molekyyleillä, joita kyyneleet sisältävät. Sobel johtaa päivätyönään Israelissa toimivan Weizmannin tiedeinstituutin neurobiologian osastoa.

Kuten verta, virtsaa ja muita kudoksia ja eritteitä sisältävien biopankkien tavoin myös kyynelpankin tehtävänä on tarjota erimaalaisille tutkijoille materiaalia, jotta heidän aikansa ei kulu vain kyynelten keräämiseen tutkimushankeita varten.

Naisen kyyneleet vievät seksihalut

Sobel aikoo säilyttää kyynelpankissaan erityyppisiä pakastekuivattuja kyyneleitä. Tutkimusten mukaan naisten kyyneleet eroavat miesten kyyneleistä. Niissä on esimerkiksi aineita, jotka hillitsevät miesten seksihaluja.

>> Viisastu tieteen uusista käänteistä: Tilaa kaksi Tieteen Kuvalehteä, saat auringoenergialla toimivan robotin.

Kyynelpankissa erotellaan toisistaan myös peruskyyneleet, refleksikyyneleet ja tunnekyyneleet.

Peruskyyneleet puhdistavat ja suojaavat silmiä, refleksikyyneleitä alkaa erittyä esimerkiksi sipulia leikattaessa, ja tunnekyyneleet puristuvat esiin, kun mielen valtaa esimerkiksi suru tai ilo.

Kyyneleet lievittävät kipua

Tutkijat ovat pitkään yrittäneet selvittää sitä, miksi tunnekyyneleet sisältävät toisista kyyneletyypeistä poiketen kipua lievittäviä hormoneja.

Yksi kyynelpankin tavoitteista onkin selvittää, miksi ihminen on ainoa laji, joka itkee tunteiden vuoksi.