Tuore tutkimus lupaa hoitoa maapähkinäallergiaan

Hiirikokeet viittaavat siihen, että maailman miljoonien maapähkinäallergikkojen elämä saattaa pian helpottua. 

Yliherkkyys maapähkinöille on yksi yleisimmistä lasten ruoka-allergioista länsimaissa, ja sen esiintyvyys kasvaa edelleen.

Maapähkinän välttäminen ei ole aina helppoa. Reaktion voi laukaista hyvinkin pieni annos. Joskus riittää, että elintarvike on valmistettu tehtaassa, jossa käsitellään maapähkinää. Pahimmassa tapauksessa maapähkinän syöminen voi aiheuttaa hengenvaarallisen anafylaktisen reaktion.

Siksi tehokkaille ja nopeasti vaikuttaville hoitokeinoille on suuri tarve. Äskettäin Kalifornian yliopistossa tehty tutkimus onkin tuottanut lupaavia tuloksia.

Tutkijat saivat inspiraation koronarokotteessa käytetystä mRNA-tekniikasta. Sen ja aiempien omien kokeidensa pohjalta he kehittivät nanohiukkasen, joka on hiirikokeissa sekä lievittänyt olemassa olevan allergian oireita että ehkäissyt allergian syntyä.

Tutkijat keskittyivät hiirten maksaan ja niin sanottuihin epitooppeihin. Epitooppi on allergian aiheuttavan aineen pinnalla oleva pieni proteiini, joka laukaisee elimistön immuunijärjestelmän toiminnan ja vasta-aineiden tuotannon.

Tutkijat saivat siirrettyä siirtämällä epitoopin kaltaisen proteiinin nanohiukkasen mukana hiiren maksaan.

Harjoitusta immuunijärjestelmälle

Nanohiukkasen mukana ollut epitooppi jäljitteli sitä maapähkinän epitooppia, joka laukaisee syöjän elimistössä allergisen reaktion. Siitä oli kuitenkin poistettu allergiaa aiheuttava osa.

Näin elimistön immuunijärjestelmä pääsi totuttelemaan maapähkinän varsinaiseen allergiaa aiheuttavaan epitooppiin.

Uusimmissa kokeissa tutkijat parantelivat menetelmää niin, että nanohiukkasen pintaan liitettiin sokerimolekyylejä, jotka sitoutuvat juuri tiettyihin maksan soluihin. Lisäksi epitoopin geneettistä koostumusta tarkennettiin mRNA-tekniikan avulla. Uudistettu versio osoittautui toimivaksi ja tehokkaaksi.

Nanohiukkanen

Nanohiukkasen pinnalla on sokerimolekyylejä, jotka sitoutuvat tiettyihin maksan soluihin (tummansiniset ja vaaleanpunaiset pisteet) ja mRNA-molekyylejä, jotka sisältävät epitoopin geneettisen tiedon.

© Nel lab/UCLA

Menetelmää testattiin useissa hiirikokeissa. Niiden pohjalta tutkijat päättelivät, että nanohiukkashoito vähensi allergisia reaktioita ja kiihdytti hiirten elimistössä niiden aineiden eritystä, joilla voidaan parantaa sietokykyä maapähkinää kohtaan tulevaisuudessa.

Tutkijoiden mukaan on vielä epävarmaa, toimiiko menetelmä samalla tavalla myös ihmisissä. Kliiniset tutkimukset ihmisillä voidaan tutkijoiden mukaan aloittaa ehkä kolmen vuoden kuluttua, jos kaikki sujuu suunnitellusti.

Tutkijat toivovat myös, että mRNA-tekniikalla menetelmää voidaan muokata niin, että se sopii muiden allergioiden ja sairauksien hoitoon.

"Uskomme, että menetelmä toimii samalla tavalla muihin elintarvikkeiden ja lääkeaineiden allergeeneihin sekä autoimmuunisairauksiin", toteaa tutkimusryhmään kuuluva André Nel Kalifornian yliopiston lehdistötiedotteessa.