Tiheät käynnit kynsihoitolassa voivat lisätä käsien ihosyöpäriskiä

Usein toistuvat kynsihoitolakäynnit voivat tutkijoiden mukaan lisätä käsien ihosyöpäriskiä. Kynsihoitoalan edustaja puolestaan kiistää väitteen ihovaurioista.

Tutkijoiden mukaan kynsihoitoloiden UV-lamput voivat vaurioittaa käsiä.

© Shutterstock

Kuviolliset, kimaltavat kynnet tai luonnolliset ranskalaiset kynnet – ammattilaisten tekemistä manikyyreistä ja kynsihoidoista on tullut viime vuosina todella suosittuja. Näin kertoo alan edustaja, jonka mukaan ammattimaisten kynsipalveluiden kysyntä on kasvussa.

Nature Communications-julkaisusta käy kuitenkin ilmi, että usein toistuvilla kynsihoidoilla voi olla haitallisia seurauksia.

Riskit johtuvat tutkijoiden mukaan kynsilakkaa kovettavista lampuista, joita käytetään kauneushoitoloiden useimmissa kynsihoidoissa.

Lamput kovettavat kynsilakan ultraviolettisäteilyn avulla. Jos kädet altistuvat usein UV-valolle, ja säteilymäärät ovat joka kerta suuria, kädet voivat tutkijoiden mukaan vahingoittua.

Suuri altistus UV-valolle vahingoittaa ihoa

Kokeessa tutkijat pitivät hiiren ja ihmisen soluja sisältäviä petrimaljoja kynsihoitolan UV-lamppua vastaavan lampun alla tunnin välein toistetun kahden 20 minuutin jakson ajan.

Science Alert -median mukaan normaalissa manikyyrissä sormia pidetään UV-lampun alla tavallisesti noin 10 minuuttia – eli huomattavasti lyhyemmän aikaa kuin tutkijoiden kokeessa.

Koetulokset osoittivat, että noin 20–30 prosenttia soluista tuhoutui UV-säteilylle altistumisen jälkeen.

Vielä huolestuttavampia tuloksia saatiin, kun tutkijat altistivat soluja UV-säteilylle 20 minuuttia päivässä kolmena perättäisenä päivänä.

Tulosten mukaan jopa 70 prosenttia altistuneista soluista kuoli. Tutkijoiden mukaan jäljelle jääneissä käsien soluissa oli merkkejä dna-vaurioista ja mutaatioista, jotka liittyvät ihosyöpään.

Ea Staxen Madsen on tuoteasiantuntija Insight Cosmetics -yrityksessä, joka tarjoaa kynsiteknikkokursseja ja myy useita erilaisia kynsituotteita Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Sveitsissä ja Itävallassa. Hän ei ole yllättynyt siitä, että todella runsaalla UV-lamppujen käytöllä voi olla vahingollisia vaikutuksia ihoon.

”Tiedämme, että UV-säteet voivat vahingoittaa ihon soluja. Mielestäni kynsiteknikkojen ei kuitenkaan tarvitse ryhtyä toimiin tämän perusteella, sillä emme ikinä käytä lamppua samalla tavalla kuin kokeessa”, hän toteaa.

rusketus, nainen
© Shutterstock

Mitä UV-säteily on?

Ea Staxen Madsen kertoo, että normaalissa kynsihoidossa UV-lamppua käytetään yhteensä 3 minuuttia ja 40 sekunnin ajan – toisin sanoen huomattavasti lyhyemmän aikaa kuin tutkijoiden kokeessa.

Hän huomauttaa, että suuremman riskin saattavat muodostaa yksityiset ihmiset, jotka ostavat UV-lamppuja ja tekevät kynsihoitoja kotonaan perehtymättä välttämättä lamppujen toimintaan.

Alalla tarvitaan lisää tietoa

Tutkijoiden mukaan nykyiset tutkimustiedot eivät viittaa suurentuneeseen syöpäriskiin, mutta tutkimuksessa havaittujen ihosolujen molekyylimuutosten perusteella UV-lamput saattavat muodostaa riskitekijän.

Sen vuoksi he peräänkuuluttavat lisää tutkimuksia alalla.

Tutkijoiden mukaan asiasta huolissaan olevat asiakkaat voivat levittää käsiinsä aurinkovoidetta ennen manikyyriä. Vaihtoehtoisesti asiakkaat voivat käyttää hoidon aikana sormenpäät avoimeksi jättäviä käsineitä.