Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Unihäiriöt altistavat veritulpille

Huonosti ja liian vähän nukkuvilla on muita suurempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, todetaan uudessa tutkimuksessa. Tutkijoiden mukaan syynä voi olla aivojen hypokretiini-viestiaine.

Shutterstock

Hyvin ja riittävästi nukkuminen on tärkeää terveyden kannalta, ja tutkimusten mukaan huonosti ja liian vähän nukkuvat kuuluvat muun muassa sydän- ja verisuonitautien riskiryhmään. Nyt syy on alkanut paljastua.

Valtimotauti kehittyy, kun verisuonien sisäpintaan muodostuu rasva-aineista niitä ahtauttavia kertymiä eli plakkeja. Tilanne pahenee, kun immuunijärjestelmä reagoi niihin lähettämällä valkosoluja, sillä verisuonen läpäisykyky vain huononee.

Yhdysvaltalaisen Harvardin yliopiston tutkijat selvittivät nukkumisen vaikutusta tautimekanismiin hiirillä, joilla oli perinnöllinen alttius sairastua valtimotautiin.

Univajeesta kärsineiden hiirten verisuoniterveys heikkeni

Osa koe-eläimistä ei saanut nukkua normaalisti 12 viikkoon. Niitä häirittiin joka toinen minuutti tangolla, jonka yli niiden oli kiivettävä, jos ne halusivat välttää työntymisen seinää vasten.

Pitkään univajeesta kärsineiden hiirien verisuoniterveys heikkeni rajusti rasvoittumisen ja valkosolujen runsastumisen takia.

Huonosti nukkuvilla ihmisillä kertyy verisuonien sisäpintaan rasvaa ja valkosoluja.

1 / 2
12
© Shutterstock

Samanaikaisesti hypokretiini-viestiaineen määrä pieneni hiirien aivoissa. Kun tämän hormonin reseptoreja löydettiin luuytimestä, jossa valkosolut syntyvät, syy-yhteys alkoi kirkastua: hypokretiini hillitsi valkosolujen muodostumista, mutta kun aine loppui valvoneelta hiireltä, valkosolut pääsivät runsastumaan verisuonistossa.

Pitkällä aikavälillä tieto voi auttaa kehittämään ihmisille lääkkeen, joka estää vakavia unihäiriöitä aiheuttamasta valtimotautia.

Lue myös:

Ihminen

Uusi havainto: Luurankosi elää

14 minuuttia
coronavirus
Sairaudet

Koronaviruspäivitys: Lue katsaus tästä

59 minuuttia
Terveys

Tieteen tuomio: näin monta tuntia tarvitset unta

9 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota