Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Woman with acupunctur needles
Ihminen - Terveys

Neulahoidon teho osin selittämättä

Akupunktuurin uskotaan auttavan moneen vaivaan. Onko sen tehoa osoitettu tieteellisesti?

Akupunktuuri perustuu perinteiseen kiinalaiseen uskomukseen, jonka mukaan sairaudet ja vaivat johtuvat elämän energian eli qin epätasapainosta elimistössä.

Tasapaino pyritään palauttamaan pistelemällä ohuita neuloja eri elimiä vastaaviin pisteisiin kehon meridiaaneissa eli energiakanavissa.

Elämän energian tai sen virtauskanavien olemassaoloa ei ole voitu tieteellisesti todistaa. Neulahoidon on kuitenkin joissakin tapauksissa todettu lievittävän kipua. Hiirikokeissa on havaittu, että neulan pisto vapauttaa kudoksessa adenosiinia, joka estää kipusignaalien kulkeutumisen aivoihin.

Akupunktuurilla on hoidettu muun muassa niska- ja hartialihasten kipuja, nivelrikon särkyä ja selkävaivoja, mutta kivun lievittyminen voi selittyä myös lumevaikutuksesta.

Tehoa ei ole todistettu tieteellisesti

Uusien hoitomuotojen tehoa tutkitaan tavallisesti niin sanotulla kaksoissokkokokeella. Siinä koehenkilöt jaetaan kahteen ryhmään, joista toista hoidetaan uudella menetelmällä ja toista samantapaisella muulla keinolla. Sekä koehenkilöt että tutkijat ovat tietämättömiä siitä, mitä hoitomuotoa koehenkilöön käytetään.

Akupunktuurin vaikutusta ei ole tutkittu kaksoissokkokokeen kriteerit täyttävällä tavalla.

Lue myös:

Superspreder coronavirus
Sairaudet

Uusi tutkimus: Supertartuttajat aiheuttavat 80 prosenttia tartunnoista

7 minuuttia
Sairaudet

Vaihe vaiheelta: Näin koronatesti tapahtuu

3 minuuttia
Ihminen

Uusi havainto: Luurankosi elää

14 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota