Tatuoinnit terästävtä terveyttä
Ihminen - Terveys

Tatuoinnit terästävät terveyttä

Tatuoinnit ovat voimaharjoittelua elimistölle: mitä enemmän tatuointeja otat, sitä vahvempi immuunijärjestelmäsi on, todetaan uudessa tutkimuksessa.

Oletko haaveillut selkääsi koristavasta lohikäärmetatuoinnista? Ota se heti! Tai vielä parempi, jos annat tatuoida myös muutaman kuvion käsivarteesi ja reiteesi.

Alabaman yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa saatiin selville, että tatuoinnit voimistavat immuunijärjestelmää. Niitä pitää kuitenkin olla enemmän kuiin yksi.

Science Alert -sivuston mukaan tatuoinnit vahvistavat immuunijärjestelmää samaan tapaan kuin fyysinen harjoittelu vahvistaa lihaksia.

Tatuoinnit ovat kuin kipeät lihakset

Ensimmäisen kuntosalipäivän jälkeen lihaksia särkee ja saatat tuntea olosi hieman heikoksi, mutta kun jatkat harjoittelua, vahvistut. Samaan tapaan elimistö reagoi myös musteeseen, jota tatuoitaessa ruiskutetaan ihoon. Ensin immuunijärjestelmä joutuu tekemään ylitöitä, mutta kun tatuointeja on enemmän, se vahvistuu.

Tutkimuksessa seurattin henkilöitä, jotka halusivat ottaa tatuointeja. Tutkijat mittasivat koehenkilöiden elimistön immunoglobuliini A -vasta-aineen ja kortisolin tasoa. Immunoglobuliini A suojaa elimistöä sinne tunkeutuvilta mikrobeilta ja se kuuluu suoliston ja limakalvojen immunologiseen puolustukseen. Kortisoli puolestaan on hormoni, jota erittyy silloin, kun elimistö on puolustustilassa.

Mittauksissa selvisi, että immunoglobuliini A:n määrä putosi, kun henkilö sai ensimmäisen tatuointinsa, ja samalla hänen kortisolitasonsa nousi. Toisin sanoen elimistön puolustusmekanismi käynnistyi ja se ryhtyi taistoon mustetta vastaan.

Henkilöillä, joilla oli jo ennestään tatuointeja, immunoglobuliini A:n määrän väheneminen ei ollut niin merkittävää eikä heillä myöskään erittynyt niin paljon kortisolia. Toisin sanoen jo olemassa oleva immuunijärjestelmä huolehti elimistön puolustuksesta.

Tatuoinnit rasittavat elimistöä

Tutkimuksen mukaan erot johtuvat siitä, että elimistö sopeutuu altistukseen, mutta palaa lyhyen ajan kuluttua jälleen normaalitilaansa.

Jos altistus uusitaan, eli jos henkilö ottaa lisää tatuointeja, elimistön immuunijärjestelmän perustila jää korkeammalle tasolle. Ja se johtuu tutkijoiden mukaan siitä, että tatuoinnit ovat vahvistaneet immuunijärjestelmää.

Lue myös:

Yhdessä aivastuksessa pisaroiden mukana lennähtää yli 100  000 virusta noin 100 kilometrin tuntivauhtia.
Terveys

Ota tabletti flunssaan

2 minuuttia
Terveys

Suolainen vesi kuivattaa elimistön

1 minuuttia
Vesi topbillede
Terveys

8 merkkiä siitä, että juot liian vähän

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!