Tärkeän vitamiinin puutos voi kasvattaa riskiä kuolla

Jos vitamiinin pitoisuus elimistössä on matala, seuraukset voivat olla kohtalokkaat.

Jos vitamiinin pitoisuus elimistössä on matala, seuraukset voivat olla kohtalokkaat.

Shutterstock

Elintarvikkeet kuten kananmuna, kala ja juusto sisältävät D-vitamiinia. D-vitamiinia muodostuu myös ihossa auringonsäteiden vaikutuksesta.

Kun päivät ovat pimeitä ja lyhyitä, monet saavat liian vähän tärkeää vitamiinia, joka muun muassa huolehtii luuston säilymisestä.

D-vitamiini on tärkeä lihaksille, luille ja immuunipuolustukselle, ja sen liian vähäinen pitoisuus elimistössä voi aiheuttaa muun muassa osteoporoosia.

Uudessa tutkimuksessa havaittujen tulosten mukaan on nyt kuitenkin todettu, että seuraukset voivat olla vielä vakavampia.

Äskettäin Annals of Internal Medicine -tiedelehdessä julkaistussa uudessa tutkimuksessa todetaan, että D-vitamiinin puutteella on ilmeinen yhteys varhaiseen kuolemaan.

Monia kuolleita 14 vuoden aikana

Tutkimusartikkelin ensimmäinen kirjoittaja Josh Sutherland Etelä-Australian yliopistosta huomauttaa, että D-vitamiinin puute on jo pitkään yhdistetty varhaisen kuoleman riskiin.

Tutkijat eivät kuitenkaan ole aiemmin löytäneet selitystä yhteydelle.

Brittiläisen biopankin 307 601 potilaan tietoihin perustuneen laajan tutkimuksen tulosten pohjalta tutkijaryhmä onnistui todistamaan, että yhteys on olemassa.

Tutkimuksessa eroteltiin henkilöt, joiden elimistössä D-vitamiinitaso oli alhainen, ja verrattiin heitä ryhmään, jolla vitamiinipitoisuus oli keskiarvon mukainen.

”Tutkimuksemme viittaa vahvasti siihen, että matalien D-vitamiinitasojen ja kuolleisuuden välillä on yhteys.” Josh Sutherland, tutkija, Etelä-Australian yliopisto

14 vuoden tarkastelujakson perusteella tutkijat totesivat, että kuolemanriski laski merkittävästi niillä, joiden elimistössä D-vitamiinin pitoisuudet olivat korkeita, Josh Sutherland selittää.

”Tutkimuksemme viittaa vahvasti siihen, että matalien D-vitamiinitasojen ja kuolleisuuden välillä on yhteys”, hän sanoo.

”Avain on ennaltaehkäisy”

Tutkijat löysivät myös merkkejä matalien D-vitaminitasojen ja kasvaneen kuolleisuuden välillä tiettyjen sairauksien suhteen.

Konkreettisesti voitiin nähdä, että matala D-vitamiinitaso aiheutti suuremman riskin kuolla syöpään, sydän- ja verisuonitauteihin sekä hengitystiesairauksiin.

Etelä-Australian yliopiston ravitsemustieteen ja geneettisen epidemiologian professorin Elina Hyppösen mukaan aiheesta tarvitaan lisää tutkimusta.

Ensisijaisesti siksi, jotta voidaan kehittää kansanterveysstrategioita ja vähentää varhaisen kuoleman riskiä, jota voitaisiin välttää nostamalla elimistön D-vitamiinitasoa.

”Viestimme on yksinkertainen: kaiken avain on ennalta ehkäisy”, Hyppönen sanoo.

”Ei riitä, että D-vitamiinin puutos huomioidaan potilaan jo ollessa hänen henkeään uhkaavassa tilanteessa, kun varhaisella panostuksella olisi voitu vaikuttaa asiaan.”