NB_u24 syntymäkuukausi

Syntymäkuukautesi ratkaisee, mihin sairastut

Jos olet syntynyt maaliskuussa, sinulla on kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Lokakuun lapsi taas kärsii usein hengitystievaivoista. Yhdysvaltalaistutkijat ovat löytäneet yhteyden tiettyjen sairauksien ja syntymäkuukauden välillä.

keskiviikko 10. kesäkuuta 2015 teksti Malene Breusch Hansen

1,75 miljoonan ihmisen tiedot, 1?688 sairautta ja yksi supertietokone. Näillä aineksilla New Yorkissa Columbian yliopiston tutkijat löysivät yhteyden syntymäkuukauden ja sairastumisriskin välillä.

Algoritmien avulla käytiin läpi sellaisten potilaiden sairauskertomukset, joita hoidettiin New Yorkin presbyteerisessä sairaalassa vuosina 1985–2013, ja selvitettiin, missä kuussa he olivat syntyneet. Selvisi, että syntymäkuukaudet voitiin yhdistää riskiin sairastua 55 eri tautiin.

Sydänsairaudet liittyvät maaliskuuhun

Toukokuussa syntyneiden ei tarvitse huolestua, sillä toukokuuta ei ole yhdistetty mihinkään sairastumisriskiin.

Maaliskuussa syntyneillä sen sijaan on vaara sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Toisaalta he olivat melko hyvin suojassa hengitystiesairauksilta. Lokakuussa syntyneiden tilanne oli päinvastainen.

Touko–syyskuussa syntyneet naiset synnyttävät vähemmän lapsia ja heidän on ehkä vaikeampaa tulla raskaaksi, kun taas aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriötä, ADHD:ta, esiintyy useimmin henkilöillä, jotka ovat syntyneet loppuvuodesta ja etenkin marraskuussa.

Ilmasto ratkaisee

Tutkijat löysivät myös yhteyden heinä–lokakuussa syntymisen ja astman välillä. Tanskalaisessa tutkimuksessa on aiemmin havaittu astmaa esiintyvän enemmän touko–elokuussa syntyneillä. Ero johtunee Pohjoismaiden ja New Yorkin erilaisista ilmastoista.

Tästä syystä seuraavaksi tarkasteltavaksi aiotaan ottaa muilta maantieteellisiltä alueilta kerättyjä tietoja.

Jotkut ihmiset eivät sairastu lainkaan edellä mainittuihin tauteihin. Heidän perimässään on geenejä, jotka tekevät heidät niille vastustuskykyisiksi:

Katso, mihin voit sairastua

Yhdysvaltalaiset tutkijat ovat koonneet listan siitä, miten syntymäkuukausi vaikuttaa sairastumisriskiin. Mukana on sekä vaarallisia että vähemmän vaarallisia sairauksia.

Eteisvärinä Suuri riski: maaliskuu Pieni riski: lokakuu

Sydänpysähdys Suuri riski: maaliskuu Pieni riski: lokakuu

Hiippaläpän sairaudet Suuri riski: maaliskuu Pieni riski: marraskuu

Ylähengitystieinfektiot Suuri riski: lokakuu Pieni riski: toukokuu

Suuri mustelmaherkkyys Suuri riski: joulukuu Pieni riski: huhtikuu

Reaktio myrkyttömän hyönteisen puremasta Suuri riski: lokakuu Pieni riski: helmikuu

Oksentelu Suuri riski: syyskuu Pieni riski: tammikuu

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: