Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Ihminen - Terveys

Superrokote antaa täyden suojan jo yhdellä pistoksella

Edistyksellinen rokotetekniikka lupaa kohentaa lasten terveyttä merkittävästi kehitysmaissa, missä lasten saaminen kaukana oleville klinikoille rokotettaviksi on usein vaikeaa.

Uudenlainen rokote voi merkitä suuria edistysaskelia kehitysmaissa.

Uusi tekniikka mahdollistaa useiden rokotteiden antamisen kertapistoksena. Se taas on suuri etu kehitysmaissa, koska siellä lasten pitää usein matkata hyvinkin kauas rokotuksia varten, mikäli sellaisia on yleensäkään saatavissa.

Joitakin rokotteita – esimerkiksi HPV – on annettava usean pistoksen sarjana, jotta vastustuskyky sairautta vastaan kehittyy riittäväksi.

Useita rokotteita kertapistolla

Rokotetekniikan kehittyminen on suuri asia, sillä käytännössä se merkitsee sitä, että yksi ainoa pistos antaisi lapselle täyden suojan esimerkiksi poliota, aivokalvontulehdusta ja keuhkokuumetta vastaan.

Tutkijat ovat keksineet menetelmän, jonka avulla voidaan rakentaa biohajoavia lääkesäiliöitä. Näiden säiliöiden koostumusta säätelemällä voidaan ohjata lääkkeen tai rokoteaineen elimistöön vapautumisen ajankohtaa.

Vaikutus alkaa 41 vuorokauden kuluttua

Tällä menetelmällä rokote voidaan sijoittaa pieneen säiliöön – sen pituus on vain noin 400 mikrometriä – joka vapauttaa lääkeaineen elimistöön esimerkiksi seitsemän tai 41 vuorokauden kuluttua.

Tutkijat ovat testanneet menetelmää hiiriin, ja kokeissa rokoteannokset on saatu vapautumaan hiirten elimistöön onnistuneesti yhdeksän, 20 ja 41 vuorokautta pistoksen antamisen jälkeen.

Lue myös:

Alternativ medicin
Terveys

TOTTA VAI TARUA: Voiko selän niksautus poistaa kivut?

12 minuuttia
støvmide
Terveys

Opas sisäkauteen: Punkit ja virukset viihtyvät pimeässä

8 minuuttia
Terveys

Jalat ristissä istuminen ei kannata

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota