Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Suolainen vesi kuivattaa elimistön

Elokuvien tarinoissa on usein haaksirikkoisia, jotka ovat kuolemassa janoon. Miksi meriveden juominen on vaarallista?

Photo by Ewan Robertson on Unsplash

Merivedessä on liikaa suolaa

Miksi merivettä ei voi juoda? Mitä haittaa siitä on ihmiselle? Merivesi on niin suolaista, ettei sitä maistaneen juuri tee mieli juoda lisää. Kiusaukseen sammuttaa sillä janoaan voivat joutua lähinnä vain ne vesilläliikkujat, joiden juomavesivarastot ovat loppuneet. Merivedessä on suolaa keskimäärin 3,6 prosenttia eli paljon enemmän kuin ihmisen elimistö sietää.

Merivesi kuivattaa elimistön

Itämeren suolapitoisuus on alle 1,5 prosenttia, sillä sen vesi on etupäässä murtovettä, johon on sekoittunut paljon makeaa vettä: Itämereen ei pääse Tanskan kapeiden salmien vuoksi paljon suolaisempaa valtameren vettä. Jotta vesi olisi juomakelpoista, se saisi sisältää suolaa alle 0,05 prosenttia.

Suolainen vesi nostaa verenpainetta

Suurempi suolapitoisuus johtaa helposti kehon kuivumiseen varsinkin, jos elimistö kärsii jo muutoinkin nestehukasta. Jo muutama lasillinen merivettä on liikaa. Suolainen vesi ei helpota nestehukkaa, vaan vain pahentaa sitä. Elimistö pyrkii kaikin keinoin poistamaan liiallista suolaa, jolloin solujen kuivuminen kiihtyy. Myös verenpaine saattaa nousta hengenvaarallisen korkeaksi liiallisen suolan vuoksi.

Ilman vettä voi elää noin viikon

Haaksirikkoiset eivät siis voi juoda merivettä, vaikka sitä olisi saatavilla yllin kyllin. Ihminen voi selvitä hengissä seitsemän päivää ilman vettä, jos ilma on lämmin, mutta lämpötila ei ole yli 27 astetta. Kylmässä ilmassa ilman vettä voi selvitä jopa 10 päivää. Mitä lämpimämpi ilma on, sitä enemmän ihminen hikoilee ja sitä lyhyemmän ajan ihminen selviää ilman vettä.

Ihmisen elimistöstä noin 60 prosenttia on vettä, joten on tärkeää, että elimistön nestetasapaino on kunnossa. Lämpimällä ihminen hikoilee normaalia enemmän, ja silloin tarvitaan enemmän vettä lämmön haihduttamiseksi.

Lue myös:

Terveys

Omena vai päärynä? Vartalosi muoto paljastaa ennenaikaisen kuoleman riskisi

3 minuuttia
Terveys

Suola lisää painetta suonissa

0 minuuttia
Terveys

Paljo suolavesi tappaa

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota