Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ihminen - Terveys

Suola lisää painetta suonissa

Sanotaan, että suolainen ruoka nostaa verenpainetta. Toisaalta olen kuullut, että suola ei vaikuta terveen ihmisen verenpaineeseen. Mitä pitäisi uskoa?

Suolan vaikutus verenpaineeseen on yksilöllistä. Kaikilla runsaskaan suolan syönti ei nosta verenpainetta. Syyt ovat ilmei-sesti geneettisiä, mutta niitä ei tunneta tarkasti. Suolalla on kuitenkin selvä yhteys kohonneeseen verenpaineeseen, sillä yhteisöissä, joissa suolaa syödään vähän, korkeaa verenpainetta esiintyy harvoin. Ruokasuola eli natriumkloridi hajoaa kehossa kloori- ja natriumioneiksi vereen ja muihin nesteisiin. Jos veressä on enemmän natriumia kuin ympäröivissä soluissa, tilanne pyrkii tasoittumaan niin, että vereen virtaa lisää nestettä. Veren tilavuus kasvaa ja verenpaine nousee. Terveen ihmisen elimistö pystyy kuitenkin säätelemään natriumin määrää. Ylimääräinen natrium poistuu nopeasti virtsan mukana. Suolalle herkillä ihmisillä tämä säätelymekanismi ei kuitenkaan toimi, vaan verenpaine nousee. Siksi heidän on vältettävä liikaa suolan saantia. Suositeltava määrä – myös terveillä henkilöillä – on alle viisi grammaa päivässä. Verenpainetta kohottavat myös muut tekijät, kuten liikapaino, tupakointi, e-pillereiden ja muiden hormonivalmisteiden käyttö, runsas alkoholinkäyttö ja stressi.

Lue myös:

Højt blodtryk - blod strømmer gennem kroppen
Terveys

Korkea verenpaine surkastaa aivoja

5 minuuttia
Terveys

Unihäiriöt altistavat veritulpille

2 minuuttia
Alternativ medicin
Terveys

Homeopatia: Tehokasta lääkintää vai silkkaa puppua?

13 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostisi, niin saat ohjeet salasanan nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota