Shutterstock
Juomapullo

Professori: Näin usein juomapullo pitää pestä

On tärkeää juoda riittävästi vettä. Mutta jos juomapulloa ei puhdista oikein, on vaarana, että vedestä tulee bakteerikeittoa, selittää mikrobiologian professori.

Tiivis muoviastia, jossa vesi seisoo monta tuntia huoneenlämmössä ja johon kulkeutuu joka kulauksella ruoanjämiä, bakteereja ja sylkeä huulilta ja suuontelosta.

Sitä ei ehkä tule ajatelleeksi, mutta kun juomapullo jätetään lojumaan työpöydälle, laukkuun tai urheilukassiin, siinä on täydelliset edellytykset kehittyä bakteeripommiksi suhteellisen lyhyessä ajassa.

Siksi on tärkeää puhdistaa se oikein. Näin kertoo Lisbeth Hansen, mikrobiologian professori Tanskan teknillisessä korkeakoulussa (DTU).

Bakteerit rakastavat pintoja

Hansen tutkii mikrobeja, elitarviketurvallisuutta ja hygieniaa ja selittää, että syljen bakteerien ja seisovan veden seoksesta voi kehittyä epämiellyttävä cocktail.

"Joka kerta, kun juot, pulloon kulkeutuu ravinteita sekä syljestäsi että syömästäsi ruoasta. Se luo bakteereille ja hiivalle edellytykset kasvaa pullossa olevassa vedessä. Yhtäkkiä voit päätyä juomaan bakteerikeittoa, jossa on kuka ties mitä", hän sanoo.

Mikrobit päätyvät juomapulloon huulista, suusta ja käsistä. Pullon sisällä bakteerit kiinnittyvät toisiinsa ja muovipintaan ja luovat kalvomaisen, suljetun ympäristön, jossa ne voivat pitkälti itse hallita elinolosuhteitaan – niin kutsutun biofilmin.

"Bakteerit rakastavat pintoja, ja jos niillä on myös nestettä ja sopiva lämpötila, ne vain lisääntyvät ajan kuluessa", hän kertoo.

"Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos käyttää juomapulloa treeneissä, mutta liikunnan jälkeen antaa pullon vain lojua treenikassissa seuraavaan kertaan asti", hän sanoo.

Professori: "Voi olla epäonnea"

Hansenin mukaan hyvin harvat kuitenkaan kokevat ikäviä vaikutuksia käytetyn juomapullon käyttämisestä. Mahdollisuus sairastua on kuitenkin olemassa.

"Yleensä se ei ole vaarallista. Mutta jos on epäonnea, voi juomapullon olla vallannut vaikkapa bakteeri, joka aiheuttaa oksentelua ja ripulia," hän sanoo.

Siksi hänellä on selvä kanta siihen, miten nämä monesti päivittäisessä käytössä olevat vesipullot tulisi käsitellä. Ne pitäisi pestä joka kerta, kun niitä käytetty.

"Mottoni on, että juomapulloa pitäisi kohdella täysin samalla tavoin kuin kahvikuppia, lautasta tai mitä tahansa muuta astiaa, jonka käytön tietää jakavansa muidenkin kanssa. Voi siis kysyä itseltään, kuinka usein pesee niitä", Hansen sanoo.

"Jos juomapulloni on seissyt koko päivän työpöydällä tai ollut mukana junamatkalla, pesen sen illalla kunnolla vedellä, tiskiaineella ja harjalla – varsinkin kannen tai korkin ja kohdan, jossa huulet koskevat pullonsuuhun. Juomapullon voi myös panna astianpesukoneeseen, jos pullo valmistajan ilmoituksen mukaan kestää sen", Hansen toteaa.