Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

nainen pyyhkii pölyä pöydältä

Pölyä tulee monelta suunnalta

Pölyä on kaikkialla, mutta mistä se muodostuu ja milloin siitä on haittaa terveydelle?

Shutterstock

Pölyllä tarkoitetaan hiukkasia, jotka ovat niin pieniä, että ne leijuvat ilmavirran mukana. Luonnossa pölyä syntyy muun muassa kivien rapautumisesta, kasvien siitepölystä ja palamisreaktioista.

Pölyä tulee Maahan myös avaruudesta. Ulkoilman pienimmät hiukkaset ovat yleensä lähtöisin liikenteen ja teollisuuden päästöistä. Huonepölyn hiukkaset ovat peräisin sekä ulkoa että asunnosta. Ne sisältävät ihmisen ja eläinten hilsettä, veren, virtsan ja syljen valkuaisaineita, ruokapölyä, siite- ja homepölyä, rakennus- ja sisustusmateriaalien hiukkasia, tekstiilikuituja, kemikaaleja, bakteereita ja viruksia.

Sisäilmassa on usein hiukkasia 50–100 mikrogrammaa kuutiometriä kohti, mutta esimerkiksi tupakointi voi lisätä määrän monituhatkertaiseksi. Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysohjeen enimmäisarvo on 70 mikrogrammaa kuutiota kohti.

Yleisimpiä pölystä johtuvia terveyshaittoja ovat hengitysteiden ja silmien ärsytys ja hilse- ja siitepölyn aiheuttamat allergiat.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota