Vatsa kipeä masennus

Masennus voi johtua suoliston bakteereista

Masennus ja pelkotilat voivat johtua huonoista suolistobakteereista, joka vaikuttavat hermostoon ja aivoihin viestiaineilla ja säätelevät ihmisen henkistä suorityskykyä.

keskiviikko 3. helmikuuta 2016 teksti Anne Lykke

Tunnet mitä syöt.

Uusi tutkimus viittaa siihen, että suolistosi bakteerit vaikuttavat aivojesi toimintaan. Suolistobakteerit voivat jopa aiheuttaa masennusta, pelkotiloja ja unohtelua.

Suoliston kyky vaikuttaa aivoihin johtuu siitä, että suolistobakteerit saavat suolen erittämään tiettyjä viestiaineita, kuten rasvahappoja ja hormoneja. Esimerkiksi suuri osa onnellisuushormoni serotoniinista syntyy suolistossa.

Masennus voidaan ehkäistä hyvillä suolistobakteereilla

Jotkin viestiaineet kulkeutuvat suoraan suolistosta aivoihin, jossa ne vaikuttavat ajatuksiin ja mielialaan, kunt taas toiset saavat suoliston ympärillä olevat solut tuottamaan aineita, jotka siirtyvät veren mukana aivoihin.

Suolistossa viihtyvät bakteerit ohjaavat siis viestiaineiden tuotantoa ja siten jossakin määrin myös ihmisten mielentilaa.

_Lactobacillus rhamnosus -maitohappobakteeri ehkäisee masennusta. Se viihtyy pääasiassa mahalaukussa ja ohutsuolessa, jossa se tasapainottaa suolistoflooraa ja hajottaa ruokaa. _Tutkimuksissa on esimerkiksi osoitettu, että hiiret, joille syötettiin hyviä bakteereja, uivat pidempään kuin hiiret, jotka saivat tavallista ravintoa.

Hyviä bakteereja popsineet hiiret eivät antaneet hevillä periksi ja käyttäytyivät kuin ne olisivat saaneet onnellisuuspillereitä. Lisäksi niiden veren stressihormonitaso oli vain puolet vertailuryhmän tasosta.__

Hiiret, joiden suolistossa oli hyviä bakteereja, olivat energisiä, niiden stressihormonitaso oli matala, ja ne käyttäytyivät aivan kuin ne olisivat saaneet onnellisuuspillereitä. Tässä kuitenkin iloisia hamstereita.

Kalifornialaistutkimuksessa puolestaan todettiin, että laboratoriohiirillä, joiden suolistosta puuttui normaali pieneliöstö, oli paljon matalampi serotoniinitaso kuin tavallisilla lajitovereilla. Noin 50 prosentin ero tasoittui kuitenkin sen jälkeen, kun niiden suolistoon siirrettiin bakteereja.

Selitys piilee luultavasti siinä, että jotkin bakteerit madaltavat elimistön stressihormonitasoa ja kiihdyttävät onnellisuuteen liittyvän serotoniini-mielialahormonin erittymistä.

Masennus ei ole ainoa uhka

Monissa tutkimuksissa on lisäksi todettu, että suolistobakteerien epätasapainolla on vaikutusta muidenkin sairauksien puhkeamiseen. Niihin kuuluvat skitsofrenia, autismi ja Alzheimerin tauti.

Sairauksia laukaisevia mekanismeja ei tunneta vielä tarkkaan, mutta se liittynee bakteerien aivoihin välittämiin aineisiin.

Haluatko tietää lisää siitä, miksi suolistobakteerit aiheuttavat masennusta?

Tutustu artikkeliin, jossa kerrotaan suoliston vaikutuksesta ihmisen psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen:

MIELIALAA KOHENTAVAA RAVINTOA

Paljon kuituja ja hyvä rasvoja sisältävä ravinto edistää hyödyllisten bakteerien kasvua suolistossa. Valkoinen sokeri sen sijaan rauokkii haitallisia bakteereja, jotka vetävät suoliston ja aivojen välisen viestinnän umpisolmuun.

SUOSITTAVAA:

? Kuitupitoiset ravintokasvit, kuten eri kaalit ja pinaatti.

? Hedelmät ja kasvikset, joissa on suhteellisen vähän sokeria, kuten tomaatti, paprika ja sitruuna.

? Jogurtti, A-piimä ja muut hapanmaitotuotteet, jotka sisältävät eläviä Lactobacillus- ja Bifidobacterium-bakteereja.

? Hyvän rasvan lähteet, kuten kala, pähkinät ja avokado. Ravinnosta tulee saada niitä rasvahappoja, joita elimistö ei valmista.

VÄLTETTÄVÄÄ:

![

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: