Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stearinlys

Onko kynttilä terveysriski?

Kynttilöiden polttaminen on vaaratonta ja voi jopa vahvistaa sydäntä silloin, kun kynttilän liekki ei lepata. Vetoisessa paikassa kynttilä palaa epätäydellisesti. Silloin syntyy haitallista nokea.

Rauhassa palava kynttilä voi vahvistaa sydäntä

Kynttilöitä valmistetaan yleensä parafiinista tai steariinista. Öljyn tislauksen sivutuotteena syntyvä parafiini ja palmuöljystä tai eläinrasvoista tehty steariini koostuvat – jos ne on oikein puhdistettu – vain hiilestä ja vedystä.

Palaessaan ne reagoivat ilman hapen kanssa, jolloin syntyy vesihöyryä ja hiilidioksidia, jotka ovat haitattomia. Kynttilän sydänlangan palaessa syntyy kuitenkin pienhiukkasia, vaikka muut raaka-aineet olisivatkin täysin puhtaita.

Hiukkaset voivat tosin olla jopa terveellisiä. Ruotsalaisen Lundin yliopiston tutkimuksen mukaan steariinikynttilän huoneilmaan tuottamat pienhiukkaset voivat vahvistaa sydäntä. Selitykseksi tutkijat arvelivat niiden sisältämiä natrium- ja kaliumsuoloja, jotka vaikuttavat sydämen lyöntirytmiin.

Vedossa palava kynttilä on vaarallinen

Kynttilän ei kuitenkaan pitäisi palaa vedossa, sillä lepattava liekki tuottaa runsaasti nokea, joka on terveydelle haitallista. Nokihiukkaset voivat aiheuttaa jopa syöpää.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota