Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Getty Images
Ihminen - Terveys

Ilmansaasteet tappavat miljoonia suurkaupunkilaisia joka vuosi

Savusumu ei ole leikin asia. Joka vuosi saastunut ilma aiheuttaa ennenaikaisen kuoleman jopa 7,2 miljoonalle ihmiselle maailmassa. Onneksi ennen kaupunkilomalle lähtöä on helppo tarkistaa, onko kyseisen paikkakunnan ilma hengityskelpoista.

Ilman saastuminen on tällä hetkellä yksi maailman vakavimmista ympäristöongelmista. Asiantuntija-arvioiden mukaan 7,2 miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain ennenaikaisesti ilmaa saastuttavan smogin eli savusumun vuoksi.

Jatkuvasti myös löydetään uusia, hälyttäviä yhteyksiä vakavien sairauksien ja saastuneelle ilmalle altistumisen väliltä.

Ilmansaasteet vahingoittavat aivoja

Hiljattain on yhdysvaltalaisen Etelä-Kalifornian yliopiston tutkijoiden johtamassa tutkimuksessa saatu tulos, jonka mukaan savusumu aiheuttaa peräti 21 prosenttia maailman kaikista dementiaan johtavista sairauksista.

Savusumun hiukkaset voivat nimittäin olla niin pieniä, että ne pystyvät tunkeutumaan hengitysteitä pitkin elimistöön, missä ne kulkeutuvat hermoratoja pitkin lopulta aivoihin asti.

Aivoissa hiukkaset aiheuttavat samankaltaisia tulehdustiloja ja muita reaktioita kuin ne, jotka ihmisessä liittyvät Alzheimerin tautiin ja dementiaan.

Tutkijat ovat lisäksi löytäneet todisteita siitä, että savusumu voi aiheuttaa monia muita sairauksia ja ongelmia aina diabeteksesta liikalihavuuteen ja lasten oppimisvaikeuksiin.

Kartta näyttää savusumun määrät

Ongelma on hälyttävin suurkaupungeissa, ja siksi hanke nimeltään The World Air Quality Index (maailman ilmanlaatuindeksi) on vuodesta 2007 alkaen kerännyt tietoja kaupunkeihin eri puolille maailmaa sijoitetuilta mittausasemilta interaktiiviseen karttaan, josta on helppo saada yleiskuva kulloinkin ajankohtaisesta saastetilanteesta.

© The World Air Quality Index project

Karttaan merkityt värit perustuvat ilmanlaatuasteikkoon, jota ympäristöviranomaiset käyttävät joka puolella maailmaa. Asteikko on jaettu kuuteen eri vakavuusasteeseen, jotka muuttuvat vihreästä tummanpunaiseksi. Jos olet aikeissa lähteä lomalle suurkaupunkiin, voit etsiä matkakohteesi kartasta ja katsoa, onko ilma siellä turvallista hengittää.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota