Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nainen, sänky, uni

Huono uni aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja

Tiedostamaton havahtuminen voi kasvattaa veritulppien ja valtimonkovettumataudin riskiä.

Shutterstock

Ensimmäistä kertaa tutkijat ovat pystyneet osoittamaan, että nukkuessa tapahtuvalla tiedostamattomalla havahtumisella on usein ja pitkään toistuessaan yhteys kohonneeseen riskiin kuolla sydän- ja verisuonitauteihin.

Tutkimus tehtiin analysoimalla 8 001 miehen ja naisen tiedot, ja naiset näyttivät olevan suurimmassa vaarassa.

Naisilla, jotka havahtuvat usein tiedostamattaan unesta, on lähes kaksi kertaa niin suuri riski menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin kuin muilla naisilla. Yhteys oli heikompi miehillä, joilla riski kohosi vain neljänneksellä.

Tiedostamaton havahtuminen on normaalia

Tiedostamaton havahtuminen unesta on normaali ilmiö. Sitä tapahtuu spontaanisti, ja sen ansiosta keho voi reagoida mahdollisiin vaaratekijöihin. Tällöin elimistö ikään kuin siirtyy valmiustilaan rekisteröidessään ääniä, kipua, hengitysvaikeuksia, lämpötilanmuutoksia tai valoa.

Tutkijoiden mukaan on epäselvää, miksi riski on erilainen miehillä ja naisilla. Osa selitystä saattaa piillä siinä, että naisen elimistö reagoi eri tavoin signaaleihin, jotka aiheuttavat havahtumisen.

Tiedostamatonta havahtumista unesta voi ehkäistä tutkijoiden mukaan huolehtimalla siitä, että makuutila on kyllin hiljainen ja pimeä, karttamalla liikapainoa ja hankkimalla hoitoa mahdolliseen uniapneaan.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota