Shutterstock
Nainen, sänky, uni

Huono uni aiheuttaa sydän- ja verisuonitauteja

Toistuva tiedostamaton havahtuminen unesta voi kasvattaa veritulppien ja valtimonkovettumataudin riskiä.

Ensimmäistä kertaa tutkijat ovat pystyneet osoittamaan, että nukkuessa tapahtuvalla tiedostamattomalla havahtumisella on usein ja pitkään toistuessaan yhteys kohonneeseen riskiin kuolla sydän- ja verisuonitauteihin.

Tutkimus tehtiin analysoimalla 8 001 miehen ja naisen tiedot, ja naiset näyttivät olevan suurimmassa vaarassa.

Naisilla, jotka havahtuvat usein tiedostamattaan unesta, on lähes kaksi kertaa niin suuri riski menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin kuin muilla naisilla. Yhteys oli heikompi miehillä, joilla riski kohosi vain neljänneksellä.

Tiedostamaton havahtuminen on normaalia

Tiedostamaton havahtuminen unesta on normaali ilmiö. Sitä tapahtuu spontaanisti, ja sen ansiosta keho voi reagoida mahdollisiin vaaratekijöihin. Tällöin elimistö ikään kuin siirtyy valmiustilaan rekisteröidessään ääniä, kipua, hengitysvaikeuksia, lämpötilanmuutoksia tai valoa.

Tutkijoiden mukaan on epäselvää, miksi riski on erilainen miehillä ja naisilla. Osa selitystä saattaa piillä siinä, että naisen elimistö reagoi eri tavoin signaaleihin, jotka aiheuttavat havahtumisen.

Tiedostamatonta havahtumista unesta voi ehkäistä tutkijoiden mukaan huolehtimalla siitä, että makuutila on kyllin hiljainen ja pimeä, karttamalla liikapainoa ja hankkimalla hoitoa mahdolliseen uniapneaan.