Nenä yrittää poistaa viruksia ja kuolleita soluja vuotamalla. Viruksia sisältävää limaista eritettä niellään, syljetään ja lennätetään ympäriinsä aivastelemalla. 

© Shutterstock

Flunssa voidaan pian ehkäistä

Tutkijat ovat kehittämässä koko joukon aseita nuhakuumetta eli flunssaa vastaan. Muutaman vuoden kuluttua voit jo saada rokotteen. Sitä odotellessa voit lyhentää flunssan kestoa nauttimalla tiettyä ravintolisää.

torstai 21. joulukuuta 2017 teksti Gorm Palmgren

Nykyisin yskään ja nuhaan ei auta oikein mikään muu kuin lepo ja kuuma tee, mutta itävaltalaiset tutkijat ovat nyt saaneet patentin nuhakuumerokotteelle.  

Joka vuosi vaivaavaa nuhakuumetta aiheuttaa 200 eri virusta, ja koska rokotteet yleensä on suunnattu tiettyä virusta vastaan, nuhakuumerokotteen kehittäminen on osoittautunut hyvin hankalaksi tehtäväksi.


Rokote toimii lupaavasti hiirillä

Uuden rokotteen on kehittänyt Wienin lääketieteellisen korkeakoulun immunologian professori Rudolf Valenta. Se on suunnattu 99:ää toisiaan muistuttavaa rinoviruksiin kuuluvaa flunssavirusta vastaan. 

Rokotetta on testattu hiirillä ja kaniineilla melko lupaavin tuloksin: se on suojannut niitä ainakin viideltä eri virukselta. Valenta uskoo, että toimiva flunssarokote hyväksytään käyttöön 6–8 vuoden kuluessa. 

Suurin osa flunssista johtuu rinoviruksista. Niiden halkaisija on vain 30 nanometriä, joten ne kuuluvat pienimpien virusten ryhmään.
Suurin osa flunssista johtuu rinoviruksista. Niiden halkaisija on vain 30 nanometriä, joten ne kuuluvat pienimpien virusten ryhmään. © Kallista Images/Science Photo Library

SUKELLA ELIMISTÖN SALOIHIN, tilaa Tieteen Kuvalehti

Toiset tutkijat kokeilevat lääkkeitä, jotka hyökkäävät viruksen kimppuun siinä vaiheessa, kun ihminen on jo saanut tartunnan.  Katesiini ja WIN 52084 estävät virusta tunkeutumasta elimistön soluihin, kun taas gemsitabiini estää virusta monistamasta itseään solussa.

Uusia lääkkeitä odotetaan markkinoille 5–10 vuoden kuluessa. Siihen asti paras keino flunssaa vastaan on yleinen ravintolisä. Useissa tutkimuksissa on todettu, että sinkki lyhentää flunssan kestoa noin 40 prosenttia. 

Uskomuksia flunssasta

Isot C-vitamiiniannokset suojaavat vilustumiselta

C-vitamiinin puutos heikentää vastustuskykyä, mutta vain harvat saavat ravinnostaan liian vähän C-vitamiinia. Tutkimusten mukaan C-vitamiini suojaa flunssalta yhtä tehokkaasti kuin lumelääke. Vaikutus on käytännössä mitätön.

Kun on kylmissään, flunssan saa helpommin

2–4 astetta normaalia alempi ruumiinlämpö tehostaa virusten lisääntymistä. Flunssakausi ajoittuu kylmiin kuukausiin kuitenkin siksi, että silloin ollaan paljon sisällä ja altistutaan usein kosketus- ja pisaratartunnalle.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: