Nenä yrittää poistaa viruksia ja kuolleita soluja vuotamalla. Viruksia sisältävää limaista eritettä niellään, syljetään ja lennätetään ympäriinsä aivastelemalla.

© Shutterstock

Flunssa voidaan pian ehkäistä

Tutkijat ovat kehittämässä koko joukon aseita nuhakuumetta eli flunssaa vastaan. Muutaman vuoden kuluttua voit jo saada rokotteen. Sitä odotellessa voit lyhentää flunssan kestoa nauttimalla tiettyä ravintolisää.

Nykyisin yskään ja nuhaan ei auta oikein mikään muu kuin lepo ja kuuma tee, mutta itävaltalaiset tutkijat ovat nyt saaneet patentin nuhakuumerokotteelle.

Joka vuosi vaivaavaa nuhakuumetta aiheuttaa 200 eri virusta, ja koska rokotteet yleensä on suunnattu tiettyä virusta vastaan, nuhakuumerokotteen kehittäminen on osoittautunut hyvin hankalaksi tehtäväksi.

Rokote toimii lupaavasti hiirillä

Uuden rokotteen on kehittänyt Wienin lääketieteellisen korkeakoulun immunologian professori Rudolf Valenta. Se on suunnattu 99:ää toisiaan muistuttavaa rinoviruksiin kuuluvaa flunssavirusta vastaan.

Rokotetta on testattu hiirillä ja kaniineilla melko lupaavin tuloksin: se on suojannut niitä ainakin viideltä eri virukselta. Valenta uskoo, että toimiva flunssarokote hyväksytään käyttöön 6–8 vuoden kuluessa.

Suurin osa flunssista johtuu rinoviruksista. Niiden halkaisija on vain 30 nanometriä, joten ne kuuluvat pienimpien virusten ryhmään.
© Kallista Images/Science Photo Library

Toiset tutkijat kokeilevat lääkkeitä, jotka hyökkäävät viruksen kimppuun siinä vaiheessa, kun ihminen on jo saanut tartunnan. Katesiini ja WIN 52084 estävät virusta tunkeutumasta elimistön soluihin, kun taas gemsitabiini estää virusta monistamasta itseään solussa.

Uusia lääkkeitä odotetaan markkinoille 5–10 vuoden kuluessa. Siihen asti paras keino flunssaa vastaan on yleinen ravintolisä. Useissa tutkimuksissa on todettu, että sinkki lyhentää flunssan kestoa noin 40 prosenttia.