Mies ui avannossa

Onko avantouinti terveellistä?

Talvella avantouimarit hyppäävät toistuvasti hyiseen veteen. Voivatko avantouinti ja sen aiheuttama kylmäsokki olla terveellisiä?

Talvella avantouimarit hyppäävät toistuvasti hyiseen veteen. Voivatko avantouinti ja sen aiheuttama kylmäsokki olla terveellisiä?

Shutterstock

Avantouinti saa erittymään endorfiineja

Avantouimarit itse kertovat kärsivänsä harvoin hengitystietulehduksista, stressistä, erilaisista säryistä tai kolotuksista ja nukkuvansa hyvin.

Muun muassa dosentti Pirkko Huttunen Oulun yliopiston oikeuslääketieteen laitoksesta on tutkinut avantouimareita ja saanut näyttöä siitä, että kylmässä vedessä uimista harrastavien tuntemukset ovat aitoja.

Huttusen mukaan avantouinti lisää kylmänsietokykyä.

Kylmässä vedessä lisämunuaiset erittävät lämmöntuottoa tehostavia hormoneja, kortisolia ja adrenaliinia.

Tutkimus on myös osoittanut, että kylmäsokki voi kiihdyttää aineenvaihduntaa aktivoimalla elimistön valkoista rasvakudosta ja muuntamalla sitä rasvaa polttavaksi ruskeaksi rasvakudokseksi.

Ruskean rasvan muuntumista valkoiseksi eli ruskettumista on tutkittu Tanskassa Kööpenhaminan yliopistossa ja saatu hiljattain selville, että kylmäsokki saa hiirissä erittymään YBX1-nimistä proteiinia, jolla on keskeinen rooli rasvakudoksen muuntumisessa valkoisesta ruskeaksi.

Havainto voi auttaa tutkijoita kehittämään uusia menetelmiä, joista voi olla tukea painonpudotuksessa.

Avantouinti - naisavantouimari

Talviuinti tarkoittaa monille lähinnä nopeaa kastautumista avannossa.

© Shutterstock

Avannossa käyminen parantaa myös stressinsietokykyä. Kun harrastus aloitetaan, stressihormonien määrä kasvaa, mutta vähitellen se laskee.

Kokenut avantouimari tarvitsee keskimääräistä suuremman stressihormoniannoksen stressaantuakseen. Leposykekin yleensä laskee.

Lisäksi avantouinti parantaa vastustuskykyä infektioita vastaan. Immuunijärjestelmän aktivoituminen näkyy hieman tavallista suurempana valkosolujen määränä.

Avantouinti – 8 vinkkiä aloittelijalle

Talviuinnilla on hyödyllisiä terveysvaikutuksia, mutta uiminen kylmissä vesissä kannattaa aloittaa maltillisesti.

Tässä muutama neuvo uusille talviuimareille:

1. Ala kehittää kylmänsietokykyäsi jo syksyllä
Jos elimistö ei ole tottunut jääkylmään veteen, äkillinen sujahdus avantoon voi olla raju kokemus. Joillekuille kylmyys voi aiheuttaa hengityksen salpautumisen ja jopa hyperventilaation, jolloin hukkumisriski kasvaa huomattavasti. Tutkimusten mukaan elimistöään voi kuitenkin totuttaa kylmään. Siksi kannattaa aloittaa uiminen viileissä vesissä jo syksyllä.

2. Älä mene avantoon yksin
Kannattaa aina varautua siihen, että elimistö ei toimi kylmässä vedessä normaalilla tavalla. Siksi on hyvä, että paikalla on muita siltä varalta, että alat voida huonosti.

3. Lue aina ensin säätiedote
Tarkista aina säätiedot ennen kuin menet uimaan talvella. Huonolla säällä ei kannata uida. Huolehdin myös siitä, että lähistöllä on pelastusvälineet kaiken varalta.

4. Mene veteen rauhallisesti
Laskeudu veteen hiljalleen, jotta elimistösi ehtii tottua kylmään. Äkillinen lämpötilaero aiheuttaa sydämelle kovan rasituksen, ja siitä seuraava verenpaineen vaihtelu voi aiheuttaa huimauksen tunnetta.

5. Hengitä hitaasti ja rauhallisesti
Kun olet avannossa, muista hengittää rauhallisesti. Kylmä voi aiheuttaa tottumattomilla hyperventilaatiota eli liian nopeaa hengittämistä. Silloin elimistöstä poistuu hiilidioksidia liian nopeasti ja veri muuttuu emäksiseksi. Se voi johtaa verisuonten supistumiseen ja huimaukseen ja jopa pyörtymiseen.

6. Pysyttele lähellä laituria tai rantaa
Pysy aina niin lähellä laituria tai rantaa, että pääset tarvittaessa nopeasti pois vedestä. Jos avantoa pidetään auki pumpulla, sen aiheuttama virtaus voi olla voimakas.

7. Lyhyt pulahdus riittää
Käy ensimmäisinä kertoina vain kastautumassa ja pidennä uinti-aikaa oman tuntemuksesi mukaan. Jo puoli minuuttia riittämään antamaan talviuinnin terveyshyödyt. Kylmä vesi kangistaa lihakset nopeasti.

8. Älä hyppää pää edellä
Pään painaminen veden alle ei ole suositeltavaa avannossa. Jos haluat kastella pääsi, älä pidä päätä upoksissa paria sekuntia kauempaa.