Avantouinti saa erittymään endorfiineja
Avantouimarit itse kertovat kärsivänsä harvoin hengitystietulehduksista, stressistä, erilaisista säryistä tai kolotuksista ja nukkuvansa hyvin.
Muun muassa dosentti Pirkko Huttunen Oulun yliopiston oikeuslääketieteen laitoksesta on tutkinut avantouimareita ja saanut näyttöä siitä, että kylmässä vedessä uimista harrastavien tuntemukset ovat aitoja.
Huttusen mukaan avantouinti lisää kylmänsietokykyä.
Kylmässä vedessä lisämunuaiset erittävät lämmöntuottoa tehostavia hormoneja, kortisolia ja adrenaliinia.
Tutkimus on myös osoittanut, että kylmäsokki voi kiihdyttää aineenvaihduntaa aktivoimalla elimistön valkoista rasvakudosta ja muuntamalla sitä rasvaa polttavaksi ruskeaksi rasvakudokseksi.
Ruskean rasvan muuntumista valkoiseksi eli ruskettumista on tutkittu Tanskassa Kööpenhaminan yliopistossa ja saatu hiljattain selville, että kylmäsokki saa hiirissä erittymään YBX1-nimistä proteiinia, jolla on keskeinen rooli rasvakudoksen muuntumisessa valkoisesta ruskeaksi.
Havainto voi auttaa tutkijoita kehittämään uusia menetelmiä, joista voi olla tukea painonpudotuksessa.
Avannossa käyminen parantaa myös stressinsietokykyä. Kun harrastus aloitetaan, stressihormonien määrä kasvaa, mutta vähitellen se laskee.
Kokenut avantouimari tarvitsee keskimääräistä suuremman stressihormoniannoksen stressaantuakseen. Leposykekin yleensä laskee.
Lisäksi avantouinti parantaa vastustuskykyä infektioita vastaan. Immuunijärjestelmän aktivoituminen näkyy hieman tavallista suurempana valkosolujen määränä.