Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Aurinkoihottuma

Aurinkoihottuma voi olla elinikäinen piina

Auringonsäteet voivat aiheuttaa ihottumaa. Jos aurinkoihottuma iskee kerran, piina palaa todennäköisesti joka kesä.

Mitä aurinkoihottuma on?

Kun aurinko alkaa lämmittää, moni siirtyy hankkimaan heti rusketusta kalpealle talvi-iholleen. Hyvin monelle myös nousee tämän jälkeen iholle voimakkaasti kutisevia näppylöitä, koholla olevia läiskiä ja jopa vesirakkuloita. Piina on nopeimmillaan ohi muutamassa päivässä, mutta saattaa pahimmillaan kestää viikkoja.

10–20 prosenttia väestöstä kärsii aurinkoihottumasta – eli polymorfisesta valoihottumasta.

Etenkin Pohjolan asukkaiden pitää varoa, sillä heidän ihossaan ei muodostu melaniinia – punaisia, ruskeita ja mustia pigmenttejä – niin nopeasti, että ne suojaisivat auringonsäteiltä.

Pohjolan asukkaat palavat siksi helposti auringossa ja ovat vaarassa saada aurinkoihottuman. Riski on suurin nuorilla naisilla. Ilmeisesti heidän korkea estrogeenitasonsa vaikuttaa siihen, miten immuunijärjestelmä reagoi auringonvaloon.

Aurinkoihottuma palaa joka vuosi

Kun on kerran saanut aurinkoihottuman, se todennäköisesti uusiutuu joka vuosi – joillakuilla koko elämän.

Harvardin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa tehdyn tutkimuksen mukaan useimmat aurinkoihottuman saaneet vapautuvat piinasta seitsemän vuoden kuluttua.

Tutkijat eivät tiedä tarkkaan, mitä ihossa tapahtuu, kun se reagoi allergisesti auringonvaloon. Arvellaan, että auringon ultraviolettisäteet saavat tietyt ihon proteiinit muuttamaan ulkomuotoaan niin, että keho yhtäkkiä alkaa pitää niitä vieraina.

Elimistön immuunijärjestelmä aktivoituu, ja ihossa syntyy allerginen reaktio eli tulehdusreaktio.

Etenkin pitkäaaltoinen UV-A-ultraviolettisäteily, jonka aallonpituus on 320–400 nanometriä, laukaisee aurinkoihottuman. Syyllinen ihottumaan voi kuitenkin olla myös lyhyempiaaltoinen UV-B-ultraviolettisäteily, jonka aallonpituus on 290–320 nanometriä. Ihottumaa voi syntyä jo paljon ennen kuin iho varsinaisesti palaa.

Aurinkoihottuman hoito

Aurinkoihottuman piinaa voi minimoida ennen kaikkea pysyttelemällä varjossa, kun aurinko on korkeimmalla taivaalla. Lisäksi kannattaa peittää herkät alueet vaatteilla ja käyttää aurinkolaseja.

Hoitona voidaan käyttää antihistamiineja, valohoitoja, lisämunuaiskuoren hormoneja, syklosporiinia – jota käytetään myös psoriaasiin – sekä suonensisäisesti annettavia vasta-aineita, niin sanottuja immunoglobuliineja.

Normaalit auringonsuojavoiteet eivät ehkäise ihottumaa. Säteilyä heijastavat sinkki- ja titaanioksidivoiteetkin voivat ehkäistä aurinkoihottumaa, mutta se edellyttää niiden jatkuvaa käyttöä. Vaikeissa tapauksissa ihotautilääkärin määräämästä ennalta annetusta SUP-valohoidosta voi olla apua.

Aurinkoihottuma ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitää pysytellä vain pimeässä. Päinvastoin. Ihoa pitää nimittäin altistaa auringolle asteittain joka kesä, jotta se jälleen tottuu aurinkoon.

Lue myös:

Højt blodtryk - blod strømmer gennem kroppen
Terveys

Korkea verenpaine surkastaa aivoja

5 minuuttia
Mies ui avannossa
Terveys

Tiede selittää: Näin avantouinti vaikuttaa kehoon

2 minuuttia
D-vitamiini
Terveys

Covid-19: D-vitamiinin puutos voi lisätä kuolleisuutta

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota