Aurinkoihottuma

Aurinkoihottuma voi olla elinikäinen piina

Auringonsäteet voivat aiheuttaa ihottumaa. Jos aurinkoihottuma iskee kerran, piina palaa todennäköisesti joka kesä.

keskiviikko 27. toukokuuta 2015 teksti Lea Holtze

Mitä aurinkoihottuma on?

Kun aurinko alkaa lämmittää, moni siirtyy hankkimaan heti rusketusta kalpealle talvi-iholleen. Hyvin monelle myös nousee tämän jälkeen iholle voimakkaasti kutisevia näppylöitä, koholla olevia läiskiä ja jopa vesirakkuloita. Piina on nopeimmillaan ohi muutamassa päivässa mutta saattaa pahimmillaan kestää viikkoja.

Kesäinen auringonpaiste on aina vaarallista, sillä liian suuri annos auringon säteilyä polttaa ihon ja voi aiheuttaa auringonpistoksen. Lisäksi runsas auringonpalvonta kasvattaa ihosyövän riskiä.

10–20 prosenttia ihmisistä kärsii myös niin sanotusta aurinkoihottumasta. Etenkin vaaleaihoisten pohjoismaalaisten kannattaa varoa, koska heidän ihossaan ei synny kovin nopeasti auringosäteiltä uv-suojaavaa väriainetta, melaniinia.

Aurinkoihottumasta kärsivät etenkin nuoret naiset, mikä saattaa johtua siitä, että heidän korkea estrogeenitasonsa vaikuttaa siihen, miten immuunijärjestelmä reagoi auringonvaloon.

Aurinkoihottuma palaa joka vuosi

Kun on kerran saanut aurinkoihottuman, se todennäköisesti uusiutuu joka vuosi – joillakuilla koko elämän.

Ei tiedetä tarkkaan, millä tavalla auringonvalo synnyttää ihossa allergisen reaktion. Arvellaan, että auringon ultraviolettisäteily saa ihon jotkin proteiinit muuntumaan hieman niin, että elimistö alkaa pitää niitä vieraina.

Elimistön immuunijärjestelmä aktivoituu, ja ihossa syntyy allerginen reaktio eli tulehdusreaktio.

Aurinkoihottuman hoito

Aurinkoihottuman laukaisee erityisesti pitkäaaltoinen ultraviolettivalo (UVA), mutta sitä voivat aiheuttaa myös ultraviolettivalon lyhyet aallonpituudet (UVB), ja ihottuman syntyyn tarvitaan paljon pienempi määrä ultaviolettisäteilyä kuin ihon palamiseen.

Oireita voi lievittää kortisonilla joko sisäisesti nautittuna tai voiteena. Muutoin kannattaa vain pysytellä sisätiloissa.

Normaalit auringonsuojavoiteet eivät ehkäise ihottumaa. Säteilyä heijastavat sinkki- ja titaanioksidivoiteetkin voivat ehkäistä aurinkoihottumaa, mutta se edellyttää niiden jatkuvaa käyttöä. Vaikeissa tapauksissa ihotautilääkärin määräämästä ennalta annetusta SUP-valohoidosta voi olla apua.

KESÄN VAARAT INSTAGRAMISSA

Kyyt, ampiaiset, puutiaiset ja hiiltyneet grilliherkut. Kesä on vaarallista aikaa.

  • Ota kuva OMAN kesäsi vaaroista ja lataa se Instagramiin aihetunnisteella #summerdanger.

Kokoamme kuvat tänne.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: