Aurinkoihottuma palaa joka vuosi
Kun on kerran saanut aurinkoihottuman, se todennäköisesti uusiutuu joka vuosi – joillakuilla koko elämän.
Harvardin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa tehdyn tutkimuksen mukaan useimmat aurinkoihottuman saaneet vapautuvat piinasta seitsemän vuoden kuluttua.
Tutkijat eivät tiedä tarkkaan, mitä ihossa tapahtuu, kun se reagoi allergisesti auringonvaloon. Arvellaan, että auringon ultraviolettisäteet saavat tietyt ihon proteiinit muuttamaan ulkomuotoaan niin, että keho yhtäkkiä alkaa pitää niitä vieraina.
Elimistön immuunijärjestelmä aktivoituu, ja ihossa syntyy allerginen reaktio eli tulehdusreaktio.
Etenkin pitkäaaltoinen UV-A-ultraviolettisäteily, jonka aallonpituus on 320–400 nanometriä, laukaisee aurinkoihottuman. Syyllinen ihottumaan voi kuitenkin olla myös lyhyempiaaltoinen UV-B-ultraviolettisäteily, jonka aallonpituus on 290–320 nanometriä. Ihottumaa voi syntyä jo paljon ennen kuin iho varsinaisesti palaa.
Aurinkoihottuman hoito
Aurinkoihottuman piinaa voi minimoida ennen kaikkea pysyttelemällä varjossa, kun aurinko on korkeimmalla taivaalla. Lisäksi kannattaa peittää herkät alueet vaatteilla ja käyttää aurinkolaseja.
Hoitona voidaan käyttää antihistamiineja, valohoitoja, lisämunuaiskuoren hormoneja, syklosporiinia – jota käytetään myös psoriaasiin – sekä suonensisäisesti annettavia vasta-aineita, niin sanottuja immunoglobuliineja.
Normaalit auringonsuojavoiteet eivät ehkäise ihottumaa. Säteilyä heijastavat sinkki- ja titaanioksidivoiteetkin voivat ehkäistä aurinkoihottumaa, mutta se edellyttää niiden jatkuvaa käyttöä. Vaikeissa tapauksissa ihotautilääkärin määräämästä ennalta annetusta SUP-valohoidosta voi olla apua.
Aurinkoihottuma ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitää pysytellä vain pimeässä. Päinvastoin. Ihoa pitää nimittäin altistaa auringolle asteittain joka kesä, jotta se jälleen tottuu aurinkoon.